Lisbeth Palme

Palmegruppen planerade förhöra Lisbeth Palme: Kan innebära ett avbräck

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Palmeutredarna planerade att höra Lisbeth Palme.

Enligt författaren Gunnar Wall, som skrivit flera böcker om Palmemordet, kan det tyda på att det fanns helt information att fråga om.

– Det kan innebära ett avbräck i utredningen, om man inte hunnit resonera färdigt med henne, säger han.

Under våren kom ett flertal nya granskningar av utredningen kring mordet på Olof Palme. I samband med dessa sa åklagare Krister Petersson, som leder utredningen, att han ville höra Lisbeth Palme igen.

Författaren Gunnar Wall menar Lisbeth Palmes död därför kan påverka utredningen, som under den senaste tiden gått in i en ny fas.

– Åklagare Krister Petersson säger på direkt fråga säger att han tror inte att Pettersson var gärningsmannen. I samma veva gör han klart att det var viktigt att höra Lisbeth Palme. Han ville inte uttala sig om hon var hörd, men sa att han var angelägen om att höra henne, säger Gunnar Wall.

– Det pekar snarare mot att han hade andra saker att fråga henne om och att hon hade gett uttryck för att hon hade andra saker att säga.

Inte helt övetygade

Han menar också att det finns andra omständigheter som ändrats under den senaste tiden. En av dem är att två av Palmes söner inte längre är helt övertygade om att Christer Pettersson verkligen är mördaren.

– De har sagt att de inte längre har den övertygelsen som man haft i familjen under alla dessa år. Då har jag frågat mig: Skulle de ha sagt så utan att stämt av det med sin mor? Det kan ju bara de själva svara på naturligtvis – men det är en indikation på att Lisbeth Palme kanske själv kommit till en punkt där hon kände att det fanns andra saker som pekade i andra riktningar som var angeläget att ta upp med utredarna.

– Jag tyckte det var oerhört anmärkningsvärt att två medlemmar i familjen Palme så tydligt gått ut och sagt något som så tydligt strider mot det som har varit. Det är en händelse i sig. Det väcker frågor om det kanske är så att Lisbeth Palme till sist kanske hade haft ny information som hon bidragit med eller nya tankar som hon kommit fram till.

Gunnar Wall ser då att Lisbeth Palmes död kan få direkta konsekvenser för den utredning som under de senaste åren blivit mer intensiv.

– Är det så att utredarna har inlett en ny fas där man också har försökt få fram information från henne, så kan detta utöver den sorgliga händelsen i sig också innebära ett avbräck i utredningen, om man inte hunnit resonera färdigt med henne.

”Kan ha lurats”

Gunnar Wall har under åren skrivit ett flertal böcker om Palme och har god kännedom om den gigantiska utredningen. Han menar att Lisbeth Palme på ett sätt kan ha ”lurats” in i den rättegång som så småningom följde mot Christer Pettersson

– Man kan säga det att på sätt och vis blev hon kanske lurad at vara med i rättegången. När hon kallades för att titta på konfrontationsgruppen så utgick hon från att det fanns starka bevis mot den person som var intressant i sammanhanget, det var själva ramen för att hon ställde upp och tittade. Sen visade det sig att det var hon som blev huvudbeviset i rättegången, det var hennes utpekande som var det helt centrala beviset. Hon hamnade i en rättegång där hon i förväg inte kunde se förutsättningarna, säger Gunnar Wall.

– Det måste varit svårt att leva med det, friandet av Pettersson blev ju på många sätt ett underkännande av henne.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Aftonbladet söker åklagaren Krister Petersson och spaningsledare Hans Melander för en kommentar.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lisbeth Palme brann för barnens rättigheter

ÄMNEN I ARTIKELN

Lisbeth Palme

Gunnar Wall

Palmemordet

Krister Petersson