Annie Lööf: ”Olyckligt och orimligt”
C-ledaren skjuter ner Kristerssons försök att bilda en M/KD-regering
Uppdaterad 2018-11-08 | Publicerad 2018-11-07
Annie Lööf fortsätter att skjuta ned Ulf Kristerssons försök att bilda en M/KD-regering.
Hon kallar hans agerande för ”olyckligt och orimligt” och vill inte kännas vid att det är Centerpartiets fel att en regering dröjer.
– Det här handlar om ett historiskt vägval, om vi ska släppa in SD i värmen och ge dem inflytande eller om vi kan välja en annan väg, säger hon.
På fredag har det gått två månader sedan riksdagsvalet och ännu finns ingen regering i sikte. I den process som nu pågår har Centerpartiet och Annie Lööf fått spela några av huvudrollerna.
Partiet fanns med i alla de grupperingar som talmannen samlade i förra veckan och både Ulf Kristersson och Stefan Löfven är i desperat behov av de 31 C-mandaten för att nå statsministerposten.
Men än så länge är C inte intresserade av vad någon av dem har att erbjuda. Innan valet lovade Lööf att inte sätta sig i en S-ledd regering. Och när riksdagen i nästa vecka röstar om Ulf Kristersson som ny statsminister kommer man av allt att döma rösta nej.
Kritikerna säger att C nu måste välja och sluta blockera regeringsbildningen.
Planerar att rösta ned Kristersson
Aftonbladet träffade Lööf för en längre intervju på hennes nya kontor i riksdagen.
Det har gått två månader sedan valet och vi har ännu inte någon regering. Varför?
– Det är ett komplicerat valresultat vi fick där det är i stort sett jämnt mellan blocken. Olika partier har olika vallöften som man varit tydliga med. Av den anledningen kommer det att ta tid. Men det är bättre att det tar tid och att det blir rätt.
Närmar vi oss ett nyval?
– Jag tror inte det. Det krävs att fyra statsministerkandidater blir nedröstade i kammaren och vi har ju inte ens röstat om den första ännu. Sedan tycker jag att det är vårt ansvar som partier och partiledare att förvalta det förtroendet väljarna har gett oss. Vi behöver fortsätta att föra konstruktiva samtal över blockgränsen mellan de sex partier mellan ytterkantspartierna V och SD.
Kommer ni att rösta nej till Kristersson?
– Vi har redan fattat ett beslut för tre veckor sedan då frågan var uppe. Det var ett enigt beslut i både riksdagsgrupp och partistyrelse. Det vore osannolikt om vi skulle ändra den uppfattningen. Samtidigt har jag respekt för talmannens process, han har inte lagt ett skarpt förslag ännu. Det kommer han göra i nästa vecka, efter det är det rimligt att vi ger vårt slutgiltiga besked.
Vad är din huvudkritik mot “3-2-1”-lösningen som Kristersson presenterat?
– Jag gick till val på att bilda en alliansregering och Alliansen består av fyra partier. Inte av ett, två eller tre. För det andra är det viktigt att inte ge SD inflytande över en ny regerings politiska inriktning. Jimmie Åkesson sa senast i går att han kräver garantier och inflytande. Jag kan inte tänka mig att sitta i en regering som kräver SD:s aktiva stöd.
Annie Lööf: ”Inte beredd att sätta mig som gisslan”
Du har sagt att du vill att Kristersson ska förklara hur han tänkt regera med SD:s aktiva stöd. Har du fått svar?
– Jag tycker det är rimligt att han som regeringsbildare beskriver för väljarna hur en sådan regering ska få igenom sin politik. I det parlamentariska läge vi har nu krävs det att SD röstar ja för varje viktigt beslut som en sådan regering behöver i riksdagen. För varje budget som en sådan regering lägger krävs det att SD röstar ja. Det stödet kommer inte gratis. Jag är inte beredd att sätta mig som en gisslan till SD.
Han säger att ni och L skulle kunna fälla en sådan regering om den inte sköter sig. Att ni skulle ha kontroll?
– Jag vill bilda en alliansregering. Den regering som nu ligger på bordet är en mindre moderatledd regering som kräver SD:s aktiva stöd. Jag tycker inte att alla möjligheter är uttömda när det gäller att få till en alliansregering som är förankrad över blockgränsen. Det finns framför allt samtal kvar med Miljöpartiet för att hitta en väg framåt.
Där säger ju Kristersson att M avvisar en blågrön regering, bland annat av politiska skäl. Betyder inte det att det spåret är dött?
– Det finns två val för en allians för att få ökat stöd, vilket vi behöver. Antingen över blockgränsen eller så tar man det av SD. Det är olyckligt och orimligt att man går fram med en regering som kräver ett aktivt stöd av SD när alla möjligheter att föra samtal med MP inte är uttömda.
Men hur kan det spåret inte vara dött om det avvisats av M?
– Alla regeringskonstellationer nu har ju invändningar, så blir det ju i det parlamentariska läge vi befinner oss i. Alliansen blev mindre än de rödgröna och då krävs det att vi samarbetar med något annat parti för att få igenom vår politik i riksdagen. Då vill jag gå över blockgränsen. Det jag säger nu är det jag sa före valet. Jag tycker det är rimligt att man gör det man sa innan även efter valet.
”MP har öppnat upp för samtal”
Men vad är det du ser som inte andra delar av borgerligheten ser? De säger att matematiken inte räcker, att Alliansen och MP inte skulle släppas fram av S och att MP inte vill?
– MP har öppnat upp för konstruktiva samtal om sakpolitiken. Men det finns också invändningar mot alla olika konstellationer som nu ligger på bordet. Nästa veckas omröstning i kammaren vet man inte heller hur det ska gå, där är det också svårt med matematiken. Det är inte självklart att Ulf Kristerssons förslag med en M/KD-regering kommer att vinna gehör. Jag tycker vi haft för mycket fokus på statsministerfrågan och för lite på det politiska innehållet. Trots alla veckor av sonderingar så har vi inte kommit in i substantiella diskussioner om politiken.
– Det är det som återstår. Det är också av den anledningen jag sa till talmannen att jag står till förfogande som sonderingsperson. Inte i första hand för att vara statsministerkandidat utan för att ha det primära fokuset på att föra samtal om politikens innehåll för att hitta en väg framåt.
Är du då också en statsministerkandidat?
– Som sonderingsperson behöver man vara beredd att ta på sig det yttersta ansvaret, men det är inte därför jag söker detta. Det är för att hitta en möjlig lösning mellan Alliansen och MP, gärna med Kristersson som statsminister.
Du vill ha Kristersson som statsminister men i nästa vecka kommer ni att trycka på röd knapp när det röstas om honom i kammaren. Vad betyder det för Alliansen?
– Det här handlar inte om hur vi ser på Ulf Kristersson eller på Alliansen. Det handlar om SD och en M/KD-regerings beroende av SD. Det har varit känt under många år att Alliansen har olika åsikter om hur vi ser på SD. Jag vill fortsatt arbeta för en regeringslösning där Alliansen kan hålla ihop. I det här läget har två partier valt att gå fram med en mindre moderatledd konstellation som tyvärr kräver ett aktivt stöd av SD. Det är något jag inte kan acceptera.
Inom delar av Alliansen tycker man ni vägrar välja mellan att släppa fram Ulf Kristersson eller Stefan Löfven. Hur ser du på det, att ni skulle förhala det här?
– Det är anmärkningsvärt att man drar slutsatsen att det bara är C som måste välja mellan S och M. Det handlar ju inte om det. Jag vill ha en alliansregering, men inte någon som blir beroende av SD och ger den inflyttade. Det är pudelns kärna.
Kristersson och Busch Thor säger att man inte får vara rädd för att lägga fram sin egen politik, att man måste våga stå för den vem som än röstar på den. Hur ser du på det?
– Jag har heller inga problem att SD röstar på vår politik eller att vi röstar på samma sätt. Mitt problem ligger i att vi skulle sätta oss i en gisslansituation till SD.
Men banar ni inte väg för Stefan Löfven när ni röstar ned Ulf Kristersson?
– Ett nej till en mindre moderatledd regering innebär inte ett ja till Stefan Löfven. Det innebär ett ja till fortsatta samtal med Alliansen över blockgränsen. Jag vil genomföra Alliansens politik och allt det jag gick till val på är viktigt att kunna genomföra. Men det här handlar om ett historiskt vägval, om vi ska släppa in SD i värmen och de ge dem inflytande eller om vi kan välja en annan väg.
Få bästa kollen - följ Aftonbladets