Sverigedemokraterna

Två SD-toppar polisanmälda för förskingring

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Två toppolitiker i Sverigedemokraterna har polisanmälts för förskingring.

Riksdagsledamoten Johan Nissinen och partistyrelseledamoten Anne Karlsson misstänks ha försnillat flera hundra tusen kronor.

Båda förnekar brott.

– En förundersökning är inledd, bekräftar Niclas Abrahamsson vid Jönköpingspolisen.

Johan Nissinen och Anne Karlsson har de senaste åren fått allt tyngre uppdrag inom Sverigedemokraterna. Nissinen fick en riksdagsplats efter valet 2014 och Karlsson valdes in i SD:s partistyrelse på landsmötet i november 2015.

De båda har tidigare kampanjat ihop i SD-distriktet i Jönköping, där Nissinen var ordförande och Karlsson styrelseledamot och kassör fram till mars 2015. Aftonbladet kan nu avslöja att båda har polisanmälts för förskingring ur distriktets kassa.

Anmälan kom in den 19 januari i år och gjordes av en partikamrat till de båda i distriktet. Polisen har inlett en förundersökning.

Enligt vad Aftonbladet erfar gäller anmälan oklarheter i bokföringen under 2013-2014 i partidistriktet och påstådd förskingring på mellan 300 000 och 400 000 kronor. Enligt Aftonbladets källor anklagas Anne Karlsson för att ha tagit ut ur distriktskassan lön på cirka 20 000 kronor i månaden, totalt 280 000 kronor, när hon hade uppdrag som ombudsman inför valet 2014, utan att styrelsen godkänt det. När det gäller Johan Nissanen erfar Aftonbladet att han bland annat anklagas för att ha bekostat sin valkampanj utan styrelsebeslut. 

SD-topparna förnekar brott

Johan Nissinen, som via sitt riksdagsuppdrag bland annat är suppleant i Europarådets svenska delegation, känner till anmälan som gjorts mot honom. Han förnekar anklagelserna helt.

– Distriktets årsmöte har gett ansvarsfrihet och revisorerna yrkade på att det skulle godkännas. Då var det ingen som protesterade. Så det finns egentligen ingen grund till en anmälan. Det är över ett år tillbaka och det är nog bara någon som är sur för något och vill skada partiet. Det tycker jag är synd.

Anne Karlsson, som även sitter som ledamot för SD i kommunfullmäktige i Värnamo, ger en skriftlig kommentar till Aftonbladet. Hon skriver att den tidigare styrelsen i distriktet har blivit beviljad ansvarsfrihet vid samtliga årsmöten.

– För övrigt har jag inga kommentarer.

”Polisen får reda ut”

När Johan Nissinen lämnade posten som ordförande för distriktet i Jönköping var det Björn Forsell som tog över. Han säger i dag att han känner till att det lämnats in en polisanmälan mot hans företrädare.

– Men jag har inte pratat med polisen ännu, de hör väl av sig. Om de sedan kommer att begära in någon bokföring så får jag lämna den i så fall. Men så länge de inte hör av sig gör jag inget åt det.

Har det varit några oegentligheter i bokföringen i distriktet vad du känner till?

– Jag vill inte säga något, det får ju polisen reda ut. Men på årsmötet förra året godkändes ju bokslutet av revisorerna. Men det är aldrig roligt med en polisanmälan och det är inget som gynnar partiet heller.

Inte varit i kontakt med partiledningen

Björn Forsell har inte varit i kontakt med SD:s partiledning om anmälan.

– Nej, jag har bara meddelat riksombudsmannen att anmälan är gjord och jag har skickat en kopia till honom på det papper jag fick från polisen.

Riksombudsmannen Peter Sigurbjörnsson (SD) är fåordig när Aftonbladet når honom.

– Jag har hört talas om polisanmälan, men känner inte till alla detaljer. Det är ingenting som jag överhuvudtaget tänker kommentera.

Inspektör Niclas Abrahamsson vid enheten för bedrägeribrott hos Jönköpingspolisen säger att man kommer jobba vidare med fallet.

– Men vad det sedan ger i förlängningen är svårt att säga. Rubriceringen är förskingring och en förundersökning är inledd, mer än så tänker jag inte säga just nu, säger han.

SD:s partiledning har informerats om polisanmälan.

– Tidigare i dag har vi via riksombudsmannen fått information om att en polisanmälan har kommit in. Vi följer givetvis ärendets gång, men vi vill inte förekomma en polisiär utredning utan måste först invänta utfallet innan vi kan dra några slutsatser, säger Christian Krappedal, pressekreterare hos Sverigedemokraterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige år 2028 – om SD skulle ha makten

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jönköping

Brott