Romsons fallskärm - 1,5 miljoner kr

Foto: MAGNUS SANDBERG
SAMHÄLLE

Precis som Mehmet Kaplan har Åsa Romson rätt till en fallskärm på cirka 1,5 miljoner kronor när hon nu avgår som statsråd.

– Så blir det om man suttit tillräckligt länge, säger Ove Nilsson, statsrådsarvodesnämndens ordförande.

Åsa Romson hade 127 000 kr i månadslön som miljöminister.

Det innebär att hon nu har rätt till ett års fallskärm, på sammanlagt 1 524 000 kronor, förutsatt att hon söker ersättningen.

– Så blir det om man suttit tillräckligt länge, och det har de gjort de här båda – de har suttit sedan mandatperiodens början, säger statsrådsarvodesnämndens ordförande Ove Nilsson.

Bara i undantagsfall påverkar den tid som statsrådet suttit ersättningens storlek.

– I de allra flesta fallen har det inte spelat någon roll. Men jag vet att till exempel Jan Eliasson, som bara satt ett halvår som minister, fick sex månaders ersättning när han avgick efter valet 2006, har nämndens sekreterare Cecilia Bohlin tidigare sagt till Aftonbladet.

Inget extra för vice-posten

Det var efter att Miljöpartiets valberedning meddelat att de tänker föreslå Isabella Lövin som nytt språkrör, som Åsa Romson meddelade att hon avgår som minister efter kongressen i helgen.

Åsa Romson har även haft rollen som vice statsminister, men uppbär ingen extra ersättning för detta.

– Man har inget extra för att man är vice statsminister. Det är bara statsministern som har mera, alla de andra har samma belopp, säger Ove Nilsson.

Förre bostadsministern Mehmet Kaplan lämnade in sin ansökan om att få avgångsersättningen i förra veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM