Partiets press på Löfven – stärk sjukvårdspolitiken

1 av 7
SAMHÄLLE

Inom kort ska Stefan Löfven ombilda regeringen.

Källor i hans eget parti menar att det brådskar – särskilt vill man se en förstärkning på sjukvårdens område.

– Vi behöver en renodlad socialminister, Annika Strandhäll skulle klara uppdraget, säger en S-källa.

Statsministern har varit i Washington under några dagar. Han har träffat president Barack Obama med övriga nordiska länders ledare. Samtidigt har Miljöpartiet haft kongress och valt Isabella Lövin till nytt språkrör tillsammans med Gustav Fridolin.

Löfven har sagt att han ska ombilda regeringen senast i slutet av maj. Men Aftonbladet har talat med en rad personer inom S och MP och flera framhåller att han måste agera nu genast och passa på att göra en rejäl ombildning.

– Det duger inte att bara ersätta Kaplan och Romson, han måste göra mer, säger en S-källa.

– Han måste visa handlingskraft och att han tar missnöjet på allvar, säger en annan av hans partikamrater.

”Har aldrig vunnit några val”

Hittills är det framförallt posterna som hanterar bostads- och infrastrukturfrågor som spekulationerna handlat om. Socialdemokraterna skulle gärna lägga beslag på bostadspolitiken och Miljöpartiet kastar lystna blickar på infrastrukturen. Men källor inom S framhåller samtidigt att infrastrukturportföljen hanterar stora pengar och detta vill man inte ge bort till sin samarbetspartner.

– I sanningens namn, bostad och infrastruktur har aldrig vunnit några val. Det är det sjukvård och skola som gör, säger en socialdemokrat.

Flera som Aftonbladet talat med menar att sjukvårdspolitiken har hamnat i skymundan i regeringsarbetet. Detta trots att S nu driver kampen för "svenska modellen" där också välfärden ingår, som ett av sina största projekt.

Missnöje med Wikström

Enligt vad Aftonbladet erfar finns det ett missnöje med Gabriel Wikström (S) som har ansvaret för frågorna. Han syns mest i idrotts- och folkhälsofrågor som rökning och övervikt, medan sjukvårdspolitiken hamnat i skymundan, menar man.

– I vissa fall var Göran Hägglund bättre. Wikström saknar kunskapen och det finns en stor frustration. Han får gärna vara idrottsminister, men hans förståelse för sjukvårdsfrågorna är för liten, säger en S-källa.

Strandhäll ses som en stjärna

Flera inom S vill därför att Löfven gör om regeringen på fler sätt än att ersätta ministrar som slutat. En som lyfts fram är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som anses vara en minister som lyckats med sitt uppdrag.

– Hon är en stjärna, påläst och en bra debattör. Hon är mogen för att ta sig an sjukvården, säger en socialdemokrat.

Samtidigt spekuleras också i vilka de nya MP-ministrarna kan bli. Bland de namn som nämns flitigast finns Karolina Skog, kommunalråd i Malmö, Peter Eriksson, EU-parlamentariker och före detta språkrör samt Birgitta Losman, regionpolitiker i Västra Götaland.

Statsministern vill inte säga något datum för när han ska presentera den nya regeringen. Bara att det kommer att bli "i maj".

– När jag har bestämt mig kommer jag att berätta helheten, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM