Amineh Kakabaveh

Spred fascistfilm - partiet tvingar henne be om ursäkt

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) spred en film av högerextrema gruppen Nordisk Ungdom där somalier målas ut som våldtäktsmän och tjuvar.

Hon får vara kvar i partiet men tvingas be om ursäkt.

– Hon har spridit filmen och hon har också skrivit att hon på något sätt backar upp innehållet i den. Det är oacceptabelt och då är en ursäkt på plats, säger partisekreteraren Aron Etzler (V).

Amineh Kakabaveh.
Amineh Kakabaveh.

Nyhetssajten Expo Idag har avslöjat att Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh spridit en högerextrem film på Facebook. I filmen, som sammanställts av den högerextrema gruppen Nordisk Ungdom, målas somalier via fejkad textöversättning ut som våldtäktsmän och tjuvar.

I klippet finns också en logga från Sveriges Television – som lagts till. Enligt SVT känner man inte till filmen och presschef Catarina Wilson säger till Expo:

– Det är uppenbart att Nordisk ungdom har lagt på en SVT-logga på ett filmklipp och gjort en översättning. Vi har inte sett den tidigare och den har dessbättre inte fått väldigt stor spridning.

Skrev om islamisk stat

Filmen lades ut på nätet för ett år sedan men det var för bara några dagar sedan som Amineh Kakabaveh (V) spred den och skrev:

”Grattis Sverige till en etablerad Islamisk stat och utropad Kalifat snart i fler förorter” samt ”Den enda personen som säger något vettigt och bra är flicka som kallas för den ’oskulda’. Kolla blickarna från männen på henne. Tillta (sic) också flera unga somaliska killar som blir generade när de hör vad islamiska männen säger”.

Att V-politikern spridit filmen, och försvarade innehållet när det uppdagades vem som låg bakom den, har rört upp heta känslor på flera håll. En av dem som reagerat kraftigt är Mursal Isa, ledamot i Miljöpartiets partistyrelse som själv är från Somalia.

– Jag kräver svar av Jonas Sjöstedt, vad gör han åt det här? Det här handlar om grova anklagelser och hets mot somalier som sprids av en person som sitter i riksdagen, Sveriges finaste rum, säger han.

”Så här beter man sig inte

Frågan har utretts internt inom V, där man säger att man ser allvarligt på det som hänt.

– Att sprida en video från Nordisk Ungdom, som är en nazistisk organisation, en video som innehåller rasistiska stereotyper och att sen försvara innehållet i den videon på sin Facebooksida, så kan man inte göra. Det är oacceptabelt som V-politiker, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Under dagen höll Etzler ett möte med Kakabaveh. Nu tvingas hon be om ursäkt för att få vara kvar i partiet. 

– Vi har haft ett allvarligt samtal och hon kommer att skriva en rejäl ursäkt, det är vi överens om. Jag vet inte exakt var den kommer publiceras, på Facebook eller på vår hemsida. Mycket av fortsättningen kommer att bero på Aminehs agerande. Jag tror det är väldigt viktigt att folk uppfattar att det är en uppriktig ursäkt, säger Etzler.

Men hon kan vara kvar i partiet?

– En ursäkt är en väldigt bra start. Väldigt mycket av hur de här kommer utvecklas beror på henne själv. Det är säkert något vi kommer att diskutera, men vi börjar med det här.

”Blev lurad av SVT-loggan”

Kakabaveh själv menar att hon har begått ett ”stort misstag” och att hon tog bort sitt inlägg så snart hon förstod att innehållet var falskt. Att hon spred filmen menar hon berodde på att hon har engagerat sig emot polygami och månggifte, vilket figurerar i filmen.

– Jag visste verkligen inte att det här var falskt, jag blev lurad av SVT-loggan i filmen, säger hon.

Amineh Kakabaveh menar att hon är utsatt för en kampanj från människor som vill få henne utesluten. Förklaringen, menar hon, är hennes ställningstaganden emot islamisering och kvinnoförtryck.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har avböjt att kommentera och hänvisar till Aron Etzler. På twitter skriver dock partiledaren "Det är aldrig försvarbart" i en konversation om händelsen.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Amineh Kakabaveh

ÄMNEN I ARTIKELN

Amineh Kakabaveh

Aron Etzler

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt

Våldtäkt