Tog bort inkomstgarantin som minister – tar emot miljoner från staten

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är sådant som gör att man blir ursinnig”

1 av 4

Som kulturminister avvecklade hon under stora protester inkomstgarantin för konstnärer.

Själv har Lena Adelsohn Liljeroth, 60, en inkomstgaranti på 61 334 i månaden - trots att hon inte jobbar.

– Det är sådant som gör att man blir ursinnig, säger musikern Ola Magnell, 70.

Lena Adelsohn Liljeroth var kulturminister i regeringen Reinfeldt 2006 till 2014. Ett av hennes mest uppmärksammade beslut var att avveckla inkomstgarantin för konstnärer, även kallad konstnärslön. Förslaget möttes av massiva protester från konstvärlden men gick ändå igenom 2010.

– Det är ju bättre att man arbetar än att man inte arbetar. Om det inte finns någon efterfrågan är det ju bättre att ta något annat jobb än att gå på a-kassa, sa Lena Adelsohn Liljeroth i Sveriges Radios "Kulturnytt" samma år.

Plockar ut miljoner

Efter regeringsskiftet 2014 meddelade Lena Adelsohn Liljeroth att hon slutar med politiken.

Sedan dess har hon inte jobbat.

Första året fick hon en fallskärm på 124 000 i månaden. Därefter har hon kvitterat ut statsrådspension på 61 334 i månaden.

Fortsätter hon med samma upplägg som nu kommer hon ha plockat ut 5,9 miljoner kronor i fallskärm och statsrådspension fram till hon fyller 65.

Efter det väntar vanlig tjänstepension och ålderspension. Enligt pensionsmyndighetens prognos plus uppgifter från SPV blir det totalt omkring 29 000 i månaden exklusive privat pensionssparande.

”Man blir ursinnig”

En som reagerar på Lena Adelsohn Liljeroths inkomst är musikern Ola Magnell, 70. Han hade precis blivit föreslagen konstnärslön när möjligheten togs bort 2010.

– Det var en ganska billig reform, ingen stor utgift för staten. Jag minns att jag tyckte det var urbota dumt att ta bort den.

Vad säger du om att kulturministern nu får inkomstgaranti?

– Det är sådant som gör att man blir ursinnig. Jag har varit ålderspensionär i snart fem och ett halvt år och är tvungen att jobba, annars går det inte runt.

Lena Adelsohn Liljeroth vill inte svara på frågor om hur hon resonerar kring statsrådspensionen.

– Jag tänker inte kommentera det, säger hon.

”Mer fritid än jag skulle önska”

I oktober förra året skrev hon däremot en krönika i tidningen News 55 om sina svårigheter att få nytt jobb efter tiden som toppolitiker.

– Många har frågat mig om jag har fått många erbjudanden efter det. Men nej det har jag faktiskt inte fått. En del frågor om att arbeta ideellt, men inte särskilt många jobb som jag skulle kunna försörja mig på. Jag har mer fritid än jag skulle önska, sa hon till Aftonbladet då.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM