Isabella Lövin (MP): Jag är inte kandidat

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Isabella Lövin har pekats ut som nytt språkrör i Miljöpartiet om Åsa Romson tvingas bort.

Biståndsministern är tydlig med att hon inte kandiderar i dagsläget – men hon vill inte säga om hon har haft någon kontakt med valberedningen.

– Jag kommenterar inte deras arbete, säger Lövin.

Inför Miljöpartiets kongress i Karlstad nästa vecka ska valberedningen presentera vilka två språkrör man tycker ska leda de gröna framöver. Stödet för språkröret Åsa Romson har på sina håll vacklat och biståndsminister Isabella Lövin har både nominerats och lyfts fram som en eventuell ersättare.

Efter ett möte i EU-nämnden var Lövin tydlig med att hon i dagsläget inte är någon kandidat.

– Jag är inte kandidat, jag har förtroende för språkrören och det viktigaste är att vi får en nystart för partiet och att vi får koncentrera oss på de viktiga frågorna, säger hon.

I morse meddelade riksdagsledamoten Carl Schlyter att han varit i kontakt med valberedningen och sagt att han inte kandiderar till att bli manligt språkrör. Men Lövin vill inte kommentera sina eventuella kontakter med valberedningen.

– Deras arbete är väldigt vikigt. Språkrören har öppnat upp den här processen och jag kommenterar inte den insyn jag eventuellt har i valberedningens arbete.

”Har inte fått frågan”

Lövin menar samtidigt att det är viktigt att Miljöpartiet får en nystart.

– Det har språkrören efterlyst. Därför har man gett valberedningen det här viktiga uppdraget att se vilka kandidater som man vill föra fram och att partiet får en lugn och ro för att ta i tu med det viktiga arbetet vi har i regeringen.

Du har nominerats till nytt språkrör. Hur känns det?

– Det har framkommit i medierna att några har framfört mitt namn. Det är klart att jag är väldigt glad över det förtroende som vissa har visat mig.

Fridolin och Romson har fått kritik för hur de hanterat de senaste veckorna. Hur ser du på det?

– De själva har varit väldigt öppna med att de inte är nöjda med hur de har hanterat den här situationen och därför ville de öppna upp den här processen och låta valberedningen undersöka vilka som är bäst lämpade att leda partiet. Jag tycker det var ett klokt beslut.

Har du fått frågan från valberedningen?

– Nej.

Publicerad: