Ordkrig om falsk S-information i Financial Times

avAdam Westin

Att socialdemokrater spridit falsk information på arabiska om M och SD har blivit en världsnyhet.

Gruppledaren Anders Ygeman (S) säger till Financial Times att Moderaterna blåst upp händelsen till befängda proportioner.

– Vi vet inte hur länge detta har pågått. Vi är djupt oroade, säger Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm till tidningen.

Financial Times fortsätter att spela en viktig roll i den svenska valrörelsen, efter fredagens duell om Sverigebilden.

Nu uppmärksammar den ansedda affärstidningen att fem socialdemokrater på lokal nivå spridit falsk information om konkurrenterna Moderaterna och Sverigedemokraterna.

1 av 2 | Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm.

Bland annat skrev en medlem i Sävsjö ett Facebook-inlägg på arabiska om att partierna vill skapa konflikter mellan muslimer och svenskar, stänga moskéer och förbjuda slöja.

– Vi har varit förberedda på att utländsk makt skulle försöka påverka det svenska valsystemet. Vi hade aldrig kunnat drömma om att hotet skulle komma inifrån landet och från vår huvudmotståndare, säger Anders Edholm, Moderaternas vice partisekreterare, till Financial Times.

Ygeman: Moderaterna överdriver

I fredagens artikel, med rubriken ”Sweden’s Social Democrats accused of election dirty tricks”, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman att de fem företrädarna, som nu avsagt sig sina uppdrag, agerat fullständigt oacceptabelt – men att Moderaterna har blåst upp händelsen till orimliga proportioner.

– Att jämföra falska anklagelser från fem partimedlemmar, där ingen av dem sitter på någon högre position ens på lokal nivå, med en form av organiserad valmanipulering... är fullständigt befängt, säger Anders Ygeman till Financial Times.

Moderaterna lämnade under torsdagen in dokumentation av händelserna till den internationella valobservatören OSSE, som för första gången bevakar den svenska valrörelsen.

Detta kallar Anders Ygeman för ett desperat agerande till följd av katastrofala opinionssiffror.

– Vi vet inte hur länge det här har pågått. Vi är djupt oroade över fallen, även då vi inte kan mäta skadan som skett, säger Anders Edholm, Moderaternas vice partisekreterare, till Financial Times.

Rök ihop om Sverigebilden

I fredagens statsministerduell i SVT rök Stefan Löfven och Ulf Kristersson ihop om en intervju som Kristersson gett den 20 augusti, i just Financial Times. Svenskarnas förtroende för att politiker ska ta tag i problem är lägre än under finanskrisen på 90-talet, säger Kristersson i intervjun, och syftar på kriminalitet som kommer av en misslyckad integration.

– Man beskriver inte sitt land på det sättet, jag tycker det är ett övertramp och man gör inte så om man är kandidat till statsminister i Sverige, sa Stefan Löfven i SVT:s duell.

– En statsminister och en statsministerkandidat säger sanningen, säger Ulf Kristersson efter sändningen.

ARTIKELN HANDLAR OM