Carl Bildt ska rädda M – avfärdar inte ministerpost

avAdam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Nestorn ska rädda Moderaternas valspurt.

På söndagen möter den tidigare partiledaren Carl Bildt Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i en debatt i SVT.

Och Bildt avfärdar inte helt tanken på en ministerpost.

– Det är ingenting jag strävar efter, absolut inte. Men säkert, det kan finnas sätt på vilket jag kan hjälpa till på ett eller annat sätt, säger Carl Bildt.

På lördagen var en ny och en gammal Moderatledare ute på gemensam röstjakt.

Efter att ha knackat dörr i Stockholmsförorten Fisksätra hamnade Ulf Kristersson i samtal med en sympatisör på McDonalds i Sickla köpkvarter, om hur han placerat partiet på den globala kontra traditionella skalan i SVT:s utfrågning.

– Jag var lite förvånad över att du inte lade dig mer globalt, och så pass mycket till höger, säger kvinnan.

– Jag är som Carl, intresserad av internationella frågor. Samtidigt har jag aldrig förstått varför man ska ställa det globala mot att man tycker om det egna landet, säger Ulf Kristersson.

1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm
Carl Bildt tog Ulf Kristersson åt sidan innan intervjun med Aftonbladet. ”Vi pratade viktiga utrikespolitiska saker”, säger Kristersson.

Bildt tycker duellen blev ett jippo

Carl Bildt, Moderaternas tidigare partiledare och landets förre statsminister och utrikesminister, har skapat rubriker genom att kritisera upplägget för gårdagens statsministerduell.

Jippoartat och ett försök att göra Melodifestivalen av det hela, lyder omdömet.

– Jo det tycker jag faktiskt. Det är lätt att säga att det var bättre förr, men då var det i alla fall så att vi talade själva. SVT inskränkte sig till att fördela talartiden, och då fanns en möjlighet att tala till punkt inom tidsramarna. Nu blev det att man ska påverka och styra det hela, och då får ingen får riktigt möjlighet att träda fram. Och det tycker jag är synd, säger Carl Bildt.

Ulf Kristersson har hört att många kritiserat upplägget – men har inte sett debatten på tv och har inget att säga om det saken.

– Det kändes piggt och rappt. Jag tycker vi hanterade de stora frågorna och fick fram att vi har en statsminister som är ganska nöjd med läget och vill fortsätta på samma spår, och jag tycker jag lyckades peka på sånt som är problematiskt och måste ändras, säger Ulf Kristersson.

”Åkesson har det farligaste förslaget”

Att Carl Bildt syns alltmer i valrörelsen har kallats för en krislösning för att rädda Moderaternas svaga opinionssiffror. På söndag kommer Carl Bildt att ställa sig i SVT Agendas studio för att debattera mot SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Det är det Agenda som har hittat på, de tog kontakt med mig och frågade. För det första är det kul att vara med i valrörelsen, vara ute och känna hur stämningen är. Sen vill jag ge stöd till partiet, jag tycker Ulf är bra och vill gärna dra mitt lilla strå till stacken, säger Carl Bildt.

Carl Bildt är mycket kritisk till Sverigedemokraternas ambition att lämna EU.

– Jimmie Åkesson står för vad jag tycker är det enstaka farligaste förslaget som finns i den här valrörelsen, det vill säga ett utträde ur den europeiska unionen. Vi skulle kasta in Sverige i det kaos som idag råder i Storbritannien. Det skulle kasta väldigt mycket i svensk politik över ända, som jag tror att många inte förstår konsekvenserna av.

Ulf = ”Moderat Classic i ny version”

På en moderat kampanjfilm förklarar Carl Bildt för de yngre tittarna att han var partiledare för länge sedan, och tillhör ”Moderat Classic”. Ett begrepp som Bildt en gång myntade för att distansera sig från Fredrik Reinfeldts skapelse ”Nya Moderaterna”.

Vad är Ulf då?

– Ulf är Ulf, svarar Carl Bildt.

– Varje partiledare är ju sin egen generation. På min tid talade jag alltid om Moderaterna som framtidens idéer, det var den tidens variant av Moderaterna. Sen så förändras politiken med tiden därför att förutsättningarna är något annorlunda. I den meningen är ju Ulf också ”Moderaterna Classic”, fast i en ny version.

Vill hjälpa till efter valet

Carl Bildt vill varken diskutera hur Moderaterna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna eller spekulera i regeringsfrågan. Det viktigaste är att Alliansen samlar ett större underlag än de rödgröna, säger Bildt. Ett scenario som är långt borta i de senaste väljarbarometrarna.

På en rak fråga om Carl Bildt hade kunnat tänka sig en ministerpost i en M-ledd regering är han inte helt glasklar.

– Nej, det är ingenting jag strävar efter, absolut inte. Men säkert, det kan finnas sätt på vilket jag kan hjälpa till på ett eller annat sätt, ja, det... kanske det... kanske så.

Kanske en ministerpost?

– Nej, det tror jag inte, nej. Men hjälpa till, ja, säger Carl Bildt.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM