Socialdemokraterna rasar med 2,7 procentenheter

avAnette Holmqvist

Kraftig tillbakagång för S i Aftonbladet/Inizio

Katastrofsiffror för Socialdemokraterna i Aftonbladet/Inizios decembermätning.

Partiet rasar rejält – och är nu nere på historiskt låga 23,1 procent.

– Det är självklart en siffra som jag inte är nöjd med, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

Foto: Statsminister Stefan Löfven (S).

Knäcken på spisen och glöggen i grytan, men någon julefrid är det nog knappast tal om för Stefan Löfven och hans regering som under hösten fått hantera flyktingkris, skolattack, förhöjt terrorhot och en opposition som utmanar.

Och inte heller decembermätningen från Aftonbladet/Inizio är något mjukt paket.

Partiet noteras för en kraftig tillbakagång med 2,7 procentenheter.

– Det är ett rejält tapp, ett av de största vi har sett i mätningarna, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Juholt-nivå

Därmed landar S på historiskt låga 23,1 procent, vilket är den sämsta siffran sedan riksdagsvalet, då man samlade stöd hos 31 procent av väljarna och Inizios mätningar inleddes. Därmed skvalpar partiet nu omkring det låga stöd man samlade under Håkan Juholts sista tid som partiledare.

Partisekreteraren Carin Jämtin sticker inte under stolen med att det inte är särskilt upplyftande.

– Det är självklart en siffra som jag inte är nöjd med. Vi ska jobba och jobbar hårt för att vi ska få ett ökat stöd i opinionen och framförallt för att skapa förändring i samhället. Bättre skola, fler jobb och att hantera flyktingkrisen. Det är det som är viktigast för oss, säger hon.

Enligt Karin Nelsson på Inizio brukar sittande regering gynnas när det är oroligt i omvärlden. Men så är inte fallet nu.

– Under en sådan här period med mycket turbulens borde Socialdemokraterna som statsbärande parti gynnas. Lite överraskande ser vi inte det nu, säger hon.

Jämtin håller dock inte med henne.

– Det finns ingen självklarhet i att oro och kriser gynnar en regering, det har varit lite olika. Men det är ointressant. Det viktiga för oss är att skapa en bättre framtid i Sverige och då handlar det om att prioritera våra viktigaste frågor.

Tre nästan jämnstora

Utmärkande i mätningen är också att tre partier nu är nästan lika stora. S samt Anna Kinberg Batras Moderaterna och Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna.

– Den politiska kartan har ritats om, säger Karin Nelsson.

De som lämnar S just nu går framförallt till främsta konkurrenterna om platsen som landets största parti, SD och M, visar mätningen. Och det är också de båda partierna som står för decembers största uppgångar.

– Det som är sorgligt och oroande i detta är framförallt hur stora Sverigedemokraterna är. Deras lösningar för Sverige skulle leda till ett försämrat Sverige där ojämlikheten ökar, säger Jämtin.

I övrigt kan sägas att den positiva trend som Kristdemokraterna haft i flera mätningar sedan Ebba Busch Thor tillträdde och Decemberöverenskommelsen fälldes nu verkar vara bruten. Partiet hamnar under fyraprocentsspärren och skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Alliansblocket med M, L, C och KD är tillsammans större än regeringspartierna S och MP tillsammans med V.

ARTIKELN HANDLAR OM