Magdalena Andersson: "Vi har genomfört offensiva satsningar"
Publicerad 2016-02-05
Allt fler av Magdalena Anderssons partikamrater inom S vill se skattehöjningar och lån till investeringar.
Men finansministern är ytterst tveksam.
– Om det finns önskemål att föra en politik som kör sönder statsfinanserna, så nej, säger hon.
Aftonbladet kan i dag berätta att allt fler socialdemokrater vill se en mer offensiv ekonomisk politik från finansminister Magdalena Andersson (S) och regeringen. Det efterfrågas skattehöjningar och mer lån för att man ska kunna behålla välfärden och göra investeringar i bostäder och infrastruktur.
– Jag välkomnar att vi för en ekonomisk-politisk debatt inom socialdemokratin. Det tycker jag är jättebra och jag tycker inte minst att det är roligt att vi har unga, både studentförbundet och ungdomsförbundet, som är engagerade i ekonomisk politik. Det är positivt för återväxten i partiet, säger Magdalena Andersson.
Kunskapslyft och bostäder
Därefter slår hon fast att hon anser att den här regeringen har genomfört "väldigt offensiva satsningar".
– Vi har lanserat ett nytt stort kunskapslyft som bara i år kommer att omfatta 50 000 personer och byggs ut till 80 000 nästa år, vi har lanserat den största bostadssatsningen på 20 år och vi har sänkt skatten för pensionärer och tillfört stora resurser till skolan. Dessutom lade vi tio miljarder till kommuner och landstinget i höstas, så vi har genomfört många stora satsningar och kommer att fortsätta genomföra viktiga välfärdsreformer.
Betonar ansvaret
Magdalena Andersson framhåller att satsningar måste vägas mot ansvaret för statens finanser.
– Så har S-regeringar alltid agerat, vi har alltid tagit ansvar för statsfinanserna medan borgerliga regeringar tre gånger av tre möjliga har lämnat mycket stora underskott efter sig, säger hon.
Dina partikamrater framhåller att det nu är läge i ekonomin för skattehöjningar och lån?
– Vi har genomfört ganska omfattande skattehöjningar sedan vi vann valet och vi jobbar nu med ytterligare, till exempel genom en utredning om en bankskatt. Men om det finns önskemål om att föra en politik som kör sönder statsfinanserna, så nej. Det har en S-regering aldrig gjort och det kommer inte vi heller att göra.
Skatteöversyn
Partistyrelseledamoten Niklas Karlsson från Skåne framhåller att det går inte att föra en socialdemokratisk välfärdspolitik med borgerlig skattepolitik. Vad säger du om det?
– Det är precis därför vi har genomfört stora justeringar i skatterna och bland annat tagit bort den nedsatta arbetsgivaravgiften för ungdomar. Vi har också trappat av jobbskatteavdraget, höjt skatten på investeringssparkonton och vi vill införa en bankskatt. Det är pengar vi använder för välfärdsreformer och för att fler människor ska komma i arbete.
Kommer diskussionen att gå vidare? SSU:s ordförande Philip Botström vill se en stor översyn av skattepolitiken.
– Det där är väldigt intressant. Folkpartiet (Liberalerna, reds anm.) har öppnat för att man vill se över skatterna och det kan absolut vara intressant. Men ska man göra det behöver man göra det i någon form av blocköverskridande samarbete, vi kan inte göra stora omläggningar av skattesystemen varje gång det sker ett regeringsskifte. Även om jag naturligtvis önskar att det dröjer länge innan det händer, säger Andersson.