Löfven om Bali: Var är ledarskapet Kristersson?

SUNDSVALL. Stefan Löfven fördömer M-riksdagsledamoten Hanif Bali som poserar på bild med automatvapen – och riktar hot mot tidningen DN.

Nu kräver han att Ulf Kristersson bryter tystnaden.

– Det är ingen tvekan om att det här är en riksdagsledamot som har gått över alla gränser, säger Löfven.

Aftonbladet har i dag berättat om riksdagsledamoten Hanif Balis agerande. Han poserar med vapen, förklarar krig mot tidningen DN och skriver att man ska ”trycka E för att förgöra DN”, som i ett tv-spel, vilket har fått Tidningsutgivarna, TU, att gå i taket. Organisationen har bett om ett möte med moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Efterlyser ledarskap hos Kristersson

Även statsminister Stefan Löfven (S) upprörs. Han menar att det är tydligt att Bali har ”gått över alla gränser”, och han ifrågasätter varför Ulf Kristersson varit tyst i frågan hela dagen.

– Var är ledarskapet är i Moderaterna någonstans? Här får Liberalernas ledare gå ut och säga att det är omdömeslöst, men från Moderaterna är det alldeles, alldeles tyst, säger Löfven.

Statsministern menar att det finns två stora problem med det som skett. Det ena är att Bali med sitt agerande hotar media.

– När vi pratar om behovet av att stå upp för pressfriheten, en fri och granskande media, då kan en moderat riksdagsledamot bete sig på detta sätt. Det är fullständigt utanför alla gränser, säger han.

”Av vikt att stå upp för fri media”

Stefan Löfven framhåller att det är ”fruktansvärt allvarligt” då pressfriheten och medias villkor är under hårt tryck på många håll.

– Vi ser tendensen runt om i världen, vi ser den i USA, i många delar av världen att media hotas och trycks undan, säger Löfven.

– Ska de starka krafterna få styra vem som ska få yttra sig eller få skriva, då är demokratin riktigt, riktigt i fara. Men det handlar också om den rädsla som journalister och medieföretag känner. Vi behöver en fri och stark och oberoende, granskande media.

Vapen i skolan

Det andra problemet är, enligt Stefan Löfven, att Hanif Bali dessutom poserat med vapen i en skolmiljö. Något som upprört Jan Björklund, partiledare (L) som kallar det ”omdömeslöst” och en polis att mena att det ger associationer till skolskjutningar.

Vad bör Ulf Kristersson göra i det här läget?

– Exakt vad han ska göra får han besluta om själv, men han måste i alla fall höras. Var är ledarskapet i Moderaterna?

Under eftermiddagen stod det klart att Kristersson avböjer mötet som TU har begärt och att M i stället skickar partisekreteraren Gunnar Strömmer.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE