KD-topp avgår efter Aftonbladets avslöjande

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) avgår efter Aftonbladets avslöjande att hon låtit skattebetalarna bekosta privata resor.

I ett pressmeddelande skriver hon att hon ”inser behovet av lugn och ro för partiet”.

”Jag är ledsen över om jag gjort fel, och är beredd att göra de åtgärder som riksdagsförvaltningen kan besluta”, skriver hon.

Penilla Gunther väljer att avstå från sin riksdagskandidatur för Västra Götaland Norra, och vidare arbete i sitt uppdrag som riksdagsledamot under återstående tid av mandatperioden, enligt ett pressmeddelande.

Anledningen är Aftonbladets granskning att hon låtit skattebetalarna bekosta privata resor med hyrbilar och därmed brutit mot riksdagens regler.

1 av 4 | Foto: ANDERS DEROS
Penilla Gunther (KD) har åkt hyrbil för över 200 000 kronor – mest av alla riksdagsledamöter.

”Medias granskning av uppgifter kring kostnader för resor, tar uppmärksamheten från partiets viktiga arbete inför valet”, står det i pressmeddelandet.

”Jag är ledsen över om jag gjort fel, och är beredd att göra de åtgärder som riksdagsförvaltningen kan besluta”, säger Penilla Gunther i pressmeddelandet.

Tidigare i dag kritiserade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kraftigt Penilla Gunthers agerande.

– Att vi har förtroendevalda i alla partier som följer de regler och lagar som finns, det är otroligt viktigt. Alla kan göra något misstag men det kan inte finnas en systematik i det, man kan inte begå hur grova överträdelser som helst och jag ser mycket allvarligt på det här.

”Klart det är en förtroendeskada”

Peter Kullgren, biträdande partisekreterare och KD:s valledare som svarar på frågorna om Penilla Gunthers avhopp säger till TT:

– Vi har fört samtal med Penilla om det här och hon har kommit fram till att hon lämnar och inte kandiderar vidare. Vi står bakom det beslutet – det var klokt.

– Att vara riksdagsledamot bygger på förtroende, det är ett förtroendeuppdrag, och det är klart att här är det en förtroendeskada som sker vid den här typen av händelse, säger Peter Kullgren.

Publicerad:

LÄS VIDARE