Islamisternas uppmaning till muslimer: Rösta inte

Den islamistiska organisationen vill skydda muslimer från västerländska värderingar.

I sommar har företrädare upprepade gånger delat ut broschyrer i Stockholms förorter med ett budskap: Rösta inte i höstens val.

”Vi uppmanar muslimer att inte delta i sekularismens politiska system”, skriver en talesperson i ett mejl till Aftonbladet.

Den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir vill införa en världsomspännande islamistisk stat, ett kalifat där västerländska värderingar är förbjudna.

I sommar har personer från organisationen upprepade gånger besökt förorter norr om Stockholm och uppmanat invånare att inte rösta i höstens riksdagsval.

– De har kommit på kvällarna, en grupp på fem, sex personer och delat ut broschyrer, säger Kahin Ahmed som bor i Rinkeby och är engagerad i Centerpartiet.

På broschyrerna står det ”Västerländsk politik – nej tack” intill riksdagspartiernas partibokstäver. I materialet går det bland annat att läsa:

”Det är förbjudet att delat i parlamentsval eftersom du lägger din röst på en person som kommer att representera kufr, tillämpa kufr, och eventuellt gå till attack mot muslimer.” (Kufr betyder icke-tro).

– Jag sa till dem att gå härifrån. Folk måste få rösta i valet. Det här är obehaglig propaganda, säger Kahin Ahmed.

Återetablera kalifatet

Aftonbladet fick i början av augusti kontakt med en av organisationens representanter på telefon. Han sa då att de ofta är ute på kvällarna för att övertyga människor att inte rösta. Sedan ville han inte svara på fler frågor utan hänvisar till en mejladress.

En talesperson svarar senare skriftligt på Aftonbladets frågor: Talespersonen skriver att Hizb ut-Tahrir är ett politiskt parti som ”arbetar för att återuppta det islamiska livet i den islamiska världen genom att återetablera khilafah (kalifatet)”.

Organisationen säger att de inte arbetar för att förändra systemet i Sverige men att de vill ”bevara muslimernas identitet och för att skydda muslimerna från att sammansmältas i de västerländska och icke islamiska värderingarna.”

Ska grunda alla handlingar på islams regler

Hizb ut-Tahrir säger att de delar ut flygblad på platser där de tror att muslimer befinner sig. På frågan varför det är fel att rösta svarar talespersonen:

”En muslim ska grunda alla sina handlingar på islams regler och får således inte ge representanter för någon annan ideologi mandat för att lagstifta på eget bevåg. I islam är lagstiftningen uteslutande för Allah (Gud). Av den anledningen uppmanar vi muslimerna att inte delta i sekularismens politiska system och lagstiftningsprocess.”

Hizb ut-Tahir finns inte registrerade hos Valmyndigheten. Det finns heller inget krav som politiskt parti att anmäla sig till Valmyndigheten. Vill man delta i mandatfördelningen måste man dock anmäla sitt deltagande. ”Den möjligheten är nu stängd inför höstens val, eftersom sista dag att anmäla deltagande var den 10 augusti”, skriver valmyndigheten i ett mejl.

Representanter för Hizb ut-Tahrir rörde sig i Rinkeby, norr om Stockholm även inför förra valet, 2014. Även då uppmanade de människor att inte rösta.

Publisert:

LÄS VIDARE