MP-toppens kritik: Tjänstemannen har behandlats mycket illa

Tar strid för Håkan Sundberg – som anklagas för rysskontakter

Flera i Miljöpartiet tar strid för den före detta tjänstemannen Håkan Sundberg.

EU-parlamentarikern Max Andersson skriver i en sluten Facebook-grupp att MP har behandlat tjänstemannen mycket illa.

En tidigare riksdagsledamot går ur partiet i protest och anklagar MP för att ha en ”människoföraktande personalpolitik”.

I en sluten Facebookgrupp för miljöpartister skriver EU-parlamentarikern Max Andersson att ”Miljöpartiet har behandlat Håkan Sundberg mycket illa”. Han anser att det enda rimliga är att partiet agerar för att ”gottgöra den skada som gjorts”.

Max Andersson vill inte kommentera inlägget vidare. Han är dock inte den enda som har reagerar på behandlingen av den tidigare tjänstemannen. EU-parlamentarikern Bodil Valero, som arbetade nära Håkan Sundberg under många år, skriver i en kommentar till Aftonbladet:

– Jag tycker att hela situationen är väldigt olycklig. Sättet den har hanterats på har varken gagnat Miljöpartiet eller Håkan. Jag utgår från att partiet tagit lärdom och att liknande situationer inte uppkommer i framtiden.

Valter Mutt, som fram till i höstas var riksdagsledamot för MP, anser att partiet måste göra upp med historien.

”Var som ett stenansikte”

Mutt var tidigare utrikespolitisk talesperson för MP och den ledamot som arbetade närmast Håkan Sundberg. Att Sundberg skulle ha utgjort någon säkerhetsrisk är enligt honom ”helt uteslutet”. Mutt har försökt få dåvarande partisekreterare Amanda Lind att boka in ett möte med Sundberg.

– Jag sa till henne att jag är övertygad om att det går att reda ut det här. Men det var som att tala till ett stenansikte. Hon sa ingenting. Jag tycker det är förfärligt att hon inte ens bemödat Håkan med ett fysiskt möte.

Mutt har haft konflikter med MP-ledningen, han anser bland annat att partiet kompromissat bort för mycket i regeringsställning. Men fallet Håkan Sundberg har berört honom så illa att han även tänker gå ur partiet.

– Jag kan inte känna arbetslust, eller med gott samvete vara kvar i en organisation med en så urusel, människoföraktande personalpolitik, säger han och fortsätter:

– Det enda rätta nu är att be Håkan Sundberg om ursäkt.

Riksdagsledamöter ville få information

Även Jabar Amin, som tillsammans med Mutt utgjorde ”de fyras gäng” i Miljöpartiet, är kritisk till ledningens agerande. Han skriver på Facebook att flera ledamöter i riksdagsgruppen under 2017 och 2018 krävde att få information om fallet. ”Men vi fick bara trams till svar”, skriver han.

Hans uppfattning är att dåvarande partisekreterare Amanda Lind och dåvarande kanslichef Anna Stenvinkel ville lägga locket på.

Aftonbladet har i flera artiklar granskat de märkliga turerna kring MP-tjänstemannen Håkan Sundberg. I förra veckan valde han att träda fram med namn och bild, detta efter att anklagelserna om rysskopplingar på nytt presenterats, denna gång i en amerikansk rapport.

MP:s språkrör Gustav Fridolin sa i samband med det att Miljöpartiet har gjort en utredning – något som Håkan Sundberg ställer sig mycket frågande till. Aftonbladet har tidigare ställt frågor till Amanda Lind om fallet, men hon ville då inte kommentera det.

Publisert:

LÄS VIDARE