Socialdemokraternas kris

Advokaten: Juholt förstod inte frågan

Av: 

Carina Bergfeldt

Håkan Juholt mötte ett stort pressuppbåd efter dagens partiledardebatt.
Håkan Juholt mötte ett stort pressuppbåd efter dagens partiledardebatt.

SAMHÄLLE

Ett enkelt missförstånd.

Det säger Håkan Juholts advokat, Hans Strandberg, till Aftonbladet är vad som skett mellan S-ledaren och Peter Cervin.

– Håkan Juholt förstod inte frågan, när Cervin undrade om betalningarna var rätt, säger Hans Strandberg.

Peter Cervin.

Håkan Juholts advokat, Hans Strandberg, har under de senaste dagarna suttit och gått genom reglerna kring hyresersättningar i riksdagen.

Han har läst riksdagens förordningar och föreskrifter, samt talat med förvaltningen i fråga.

30 får hyran betald

Resultatet?

Hans Strandberg säger att trettio riksdagsledamöter i dag får pengar för egna lägenheter och hävdar att det inte finns nedskrivet någonstans hur hyran ska ersättas om bostaden delas med någon annan.

– Det självklara regelverket är faktiskt inte alls särskilt självklart. Historien har fått de här dimensionerna då några få av de här trettio bara har begärt halva hyran, säger han till Aftonbladet.

– Håkan Juholt har uppgett till mig att han hela tiden varit tydlig med att de bor två personer där och att man skickat in avier för hela hyran. Det här har aldrig ifrågasatts under de år som gått och han har därför inte förstått att något skulle vara fel, säger Hans Strandberg.

Står på hemsidan

Men på riksdagens egen hemsida står det klart och tydligt under rubriken ”Ersättning för egen övernattningsbostad i Stockholm” att ”Bestämmelserna tillämpas så att ledamoten får ersättning för sin del av bostadskostnaden om ledamoten bor tillsammans med någon annan.”

– Det stämmer, en kvinna på förvaltningen berättade för mig att den meningen uppdaterades på hemsidan i måndags, efter att hela den här historien rullat igång. Den informationen finns inte i föreskrifterna, säger Hans Strandberg.

Pratade i går

Strandberg pratade med Juholt i går kväll, efter att Peter Cervin hävdat att Juholt fick information om felaktigheterna innan ansökan om hyresersättning lämnades in.

– Det är ett missförstånd. I våras skedde en ändring i Håkan Juholts hyresvillkor. Och i samband med det kom alltså en fråga från Peter Cervin, i stil med: ”Ska hela beloppet betalas ut?”, säger Hans Strandberg.

”Ska betalas ut”

Juholt uppgav för Strandberg att han inte hade förstått Cervins fråga, och bara svarat ”Ja, självklart. Som det alltid har gjorts”.

Hans Strandberg säger att han upplever Håkan Juholts förklaring som ”fullt trovärdig”.

– Dessutom stöds den av dokumentation. Och Håkan Juholt har inte argumenterat mot det här på något sätt, utan har omedelbart rättat sig i ledet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna