Annie Lööf: Syftet är att Alliansen håller ihop och bildar regering

avJonathan Jeppsson, Pär Karlsson

Annie Lööf har haft en lång rad möten med de andra partiledarna under sin sonderingstid.

Samtalen har handlat om politiska reformområden och vägen framåt – och hon hoppas fortfarande att Alliansen kan bilda regering.

– Syftet med mitt sonderingsuppdrag är att hitta en lösning där Alliansen kan hålla ihop och bilda regering, säger C-ledaren.

Annie Lööf (C) mötte pressen på väg in till Centerpartiets gruppmöte i riksdagen under torsdagseftermiddagen. Då berättade hon om hur hennes sonderingsuppdrag gått så här långt.

Foto: Urban Andersson
Annie Lööf har fått sonderingsuppdraget, efter Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S).

Det var i förra veckan som talmannen gav Lööf uppdraget, efter att både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) misslyckats med att bilda regering. På torsdag ska hon slutrapportera, men det finns en möjlighet till förlängning.

De senaste dagarna har Lööf träffat partiledarna för de andra riksdagspartierna, förutom SD och V, vid ett flertal tillfällen. Diskussionerna har handlat om politiska sakfrågor och vägen framåt.

– Jag tror att vi kan hitta vägar fram där just för att vi har stora reformbehov. Det handlar sjukvård, trygghet, integration, migration och bostadsmarknad. Det är ungefär i de områdena som vi diskuterar nu, säger Lööf.

”Alltid goda samtal”

Foto: Lotte Fernvall
Annie Lööf, partiledare i Centerpartiet.

Trots turbulensen och sprickorna bland de borgerliga partierna, hoppas hon fortfarande på att Alliansen ska kunna hålla ihop och bilda regering. Detta trots att både C och L röstade mot Ulf Kristersson som statsminister i förra veckan och de hårda orden mellan partierna som följde.

– Vi har alltid goda samtal och träffas under de här dagarna nu också och för samtal. Syftet med mitt sonderingsuppdrag är att hitta en lösning där Alliansen kan hålla ihop och där vi kan bilda en regering med förankring över blockgränsen.

Kommer du att behöva mer tid?

– Under de fyra dagarna som jag haft sonderingsuppdraget har jag haft ett flertal möten med de fem partier som jag har avsett att prata med. Vi har haft samtal om både politiska reformområden och om vägen framåt. Jag kommer att få avgöra i god tid före jag ska träffa talmannen på torsdag morgon om jag ska begära en förlängning.

Vill du bli statsminister?

– I sonderingsuppdraget ligger också ansvaret att kunna bli statsminister. Men det krävs ju också att man blir tolererad av andra och tolererad i kammaren, det har ju både Stefan Löfven och Ulf Kristersson blivit varse om. Det ligger i sonderingsuppdraget att jag också kan vara statsminister men det är inte mitt primära fokus. Det är att hitta en regering där Alliansen kan hålla ihop.

ARTIKELN HANDLAR OM