Cathrine hittade jättekantarell: Trodde det var fel på mina ögon

Årets troligtvis största kantarell har Cathrine Tammemägi, 50, hittat i Dalarna.

Kantarellen som nu ska stekas och ätas är hela 15 cm både på bredden och höjden.

– Det är definitivt en ovanligt stor kantarell, säger Mikael Jeppson, svampexpert.

Det var i helgen som Cathrine Tammemägi var på besök i Larsveden utanför Söderbärke i Dalarna med sin mamma Laila Sundqvist, när de bestämde sig för att gå en svamptur i skogen.

– Det var massor med människor ute och letade svamp och min mamma är något av en svampexpert så vi ville såklart också ut, säger Cathrine Tammemägi.

Men de hade knappt börjat gå när något stort och gult uppenbarade sig i ett dike intill. Det som på avstånd såg ut att vara ett hav av kantareller visade sig vara en gigant.

– Rätt var det var så såg jag något väldigt gult. Jag trodde det var fel på mina ögon när jag såg att det bara var en, säger hon.

Ovanligt stor

Kantarellen som täckte hela Cathrines ansikte var 15 centimeter hög och 15 centimeter bred – den absolut största hon någonsin hittat.

– Jag var förvånad att ingen annan hade sett den innan, den lyste ju. Men jag blev glad, även om mamma som är något av en svampexpert blev lite skämtsamt sur över att inte hon hittade den, säger Cathrine Tammemägi.

Genom åren har det rapporterats om stora kantareller men enligt svampexperten Mikael Jeppson från Trollhättan är Cathrines fynd ovanligt stort.

– Det låter ju onekligen som ett rekord på den. Men det är svårt att säga vad det är som gör att vissa kantareller bli så stora, säger han.

Kantarellår

Redan tidigt i somras kom rapporter från svampplockare runt om i landet om att de hittat kantareller. För att det ska bli ett så kallat bra kantarell år behövs det varierad värme och regn.

– Det är definitivt ett kantarellår, i de flesta delarna av landet går det att hitta mycket kantareller, säger Mikael Jeppson.

När svamparna blir så stora är det för att de börjat bli gamla, men det påverkar inte ätbarheten, enligt experten. Kantarellen fick följa med Cathrine Tammemägi tillbaka hem till Sörmland blir helstekt till middag.

– I vanliga fall brukar vi sjunga ”Helan går” när vi hittat svamp. Men denna är så stor att vi inte riktigt vet vad vi ska sjunga för den. Men det blir nog mycket mat av den, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN