Coronaviruset

Kommission ska utvärdera Sveriges coronaarbete – beslut inom kort

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

HARPSUND. Regeringen kommer att fatta beslut om en coronakommission före sommaren.

Riktlinjerna för arbetet ska tas fram inom kort – i samarbete med övriga partier.

– Vi behöver ta helhetsgreppet för att se hur det har fungerat på nationell, regional och lokal nivå, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven har slagit fast att det ska bli en coronakommission – men senare. Detta eftersom han menade att det är viktigt att inte störa det arbete som pågår under krisen.

Möter oppositionen

Men oppositionen har drivit på, senast efter partiledarsamtalen i fredags tryckte flera partier på för att den måste komma igång skyndsamt, däribland Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Och nu går alltså regeringen och Stefan Löfven partierna till mötes.

– Vi har sagt att det ska bli en coronakommission och vi har sedan dess arbetat så snabbt som möjligt för att få fram förutsättningarna för det. Nu kommer vi att fatta beslut för en kommission innan sommaren, säger han.

Vad ska den titta på?

– Den ska titta på helheten. Men vi vill ha en diskussion och dialog med de andra partierna. Vi vill ha en bred delaktighet i att utforma direktiven till den här. Det är uppenbart att den måste titta på den nationella nivån, hur har det fungerat mellan myndigheter och regering, mellan regering och riksdag och också på regional och kommunal nivå. Det finns en mängd olika perspektiv. Och jag tycker också man ska titta lite utanför landets gränser.

Stefan Löfven.

”Lär hitta både bra och dåligt”

Men om en sådan kommission kommer fram till att regeringen inte gjort vad den ska, vad kan följderna bli av det?

– Det är en spekulativ fråga. Nu måste vi först tillsätta kommissionen och därefter se vad den kommer fram till.

– Men jag tycker att det är viktigt att vi lär oss vad som fungerat och vad som inte har fungerat i vårt samhälle. Vi lär hitta både och. Det som inte har fungerat måste vi fundera på hur vi gör annorlunda, ska vi organisera om, är det resursfrågor eller vad är det som måste göras. Det viktigaste är att komma fram till hur det blir bättre.

Äldreomsorgen kan få bakläxa

Redan nu tror Stefan Löfven att problemen i äldrevården, där många avlidit i covid-19, kommer att vara sådant som kommer att lyftas fram av kommissionen.

Direktiven för exakt vad den ska titta på och hur själva sammansättningen av kommissionen ska bli, det vill Löfven göra i samarbete med alla övriga riksdagspartier.

– I för många delar har det inte fungerat, för många äldre har varit smittade, säger Löfven men poängterar att det dock inte gäller hela äldrevården.

Viktigt att utvärdera krisen

Ulf Kristersson är glad för beskedet att en kommission ska beslutas före sommaren.

– Moderaterna har drivit regeringen framför oss i ett stort antal frågor under den här krisen, och vi har nu även samlat en riksdagsmajoritet för att tillsätta en coronakommission redan innan sommaren. Det är viktigt för att kunna utvärdera krisen löpande med skeenden i färskt minne eftersom vi inte vet när den här krisen är över, säger han.

– Imorgon skulle vi lägga fram detta krav skarpt i riksdagen, så regeringen var helt enkelt tvungna att gå ut med detta nu.

Så säger partierna om Löfvens besked:

Jimmie Åkesson, partiledare (SD):

– Det är naturligtvis positivt att oppositionen har pressat fram detta från regeringen. Vi ser gärna att en coronakommission startar snarast. Nu handlar det om att komma överens om syftet och formerna för kommissionen, där det för oss är särskilt viktigt att bland annat belysa misslyckandet med att skydda våra äldre.

Anders W Jonsson, vikarierande partiledare (C):

– Mycket bra att en coronakommission tillsätts. Men nu är det väldigt viktigt att kommissionen bedömer helheten och djupdyker i de delar där det är tydligt att Sverige har misslyckats. Det handlar bland annat om hur strategin om att skydda äldre har fungerat och arbetet med att få igång en ökad testning i hela landet. Krisen är inte över och vi behöver utvärdera för att snabbt kunna bli bättre.

Jonas Sjöstedt, partiledare (V):

– Vi har sagt att den gärna ska komma igång till hösten och det ser det ut att finnas goda förutsättningar för nu. Vi vill att man fokuserar på äldreomsorgen, där finns de stora problemen. Den behöver till exempel titta på hur har det påverkat smittspridningen att vi har oseriösa aktörer inom äldreomsorgen, men också sånt som beredskapslager och civilförsvar förstås.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Stefan Löfven