M-ledningens besked: ja till öl och vin i matvarubutik

VÄSTERÅS. Moderaternas partiledning har ställt sig bakom kravet på att öl och vin ska få säljas i matvarubutiker.

Det står klart efter förhandlingar på M-stämman i Västerås.

– Nu sätter Moderaterna tydligt ned foten, vi går längre än något annat riksdagsparti, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Redan innan Moderaternas partistämma i Västerås stod det klart att man skulle rösta för en förändring av det svenska alkoholmonopolet. Det handlade då om att man vill se söndagsöppet på Systembolaget.

Nu står det klart att fler uppluckringar av alkoholmonopolet kommer att röstas igenom. Nu handlar det om att matvarubutiker ska ha rätt att sälja produkter med max 20 procent alkohol, alltså framför allt öl och vin, i livsmedelshandeln.

Det är i dag något som bara Systembolaget får göra.

Inför stämman hade partistyrelsen yrkat avslag på motionen, som kommer från länsförbundet i Jämtland och drivits hårt av Moderata ungdomsförbundet, och hänvisat till en utredning om alkoholmonopolet som röstats igenom tidigare.

M vill se öl och vin i matvarubutik

Men efter förhandlingar i utskottet under torsdagskvällen har man gått med på kravet om öl och vin i matbutikerna.

– Vi har fått med oss partiet på det, nu är utskottet med på att vi ska ta fram ett licensbaserat system där vanliga matvarubutiker får sälja öl och vin upp till 20 procent, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Han säger att beslutet, som formellt klubbas igenom på lördag, innebär att Moderaterna tydligt sätter ned foten.

– Vi går längre än något annat riksdagsparti. Centern har haft det här uppe på sina partistämmor. De kallar sig för liberala, men ändå röstas det ned med ganska stora majoriteter.

”Oerhört viktig fråga”

– Nu visar vi att vi är både ett liberalt och konservativt parti.

Varför är det här en viktig fråga?

– För unga väljare och Muf är det en oerhört viktig fråga. Det här i grund och botten en frihetsfråga, att man ska få köpa öl och vin i vanliga butiker. Rapporter har också visat att den här typen av avregleringar inte leder till att konsumtionen i stort och framför allt inte missbruket ökar.

– Moderaterna är i grund och botten ett parti som tror på människors ansvar och frihet. Vi lyckades vara bra med att övertyga ombuden om det.

Publisert: