Terrorbrott

Planerade massaker – nu studerar han data vid svenskt universitet

Skulle gå in och ”döda så många som möjligt” på Jyllandsposten

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Mannen och hans kumpaner planerade att döda så många som möjligt på tidningen Jyllandsposten – men de greps av polis i sista stund.

Under tiden i fängelset misstänks mannen ha planerat nya terrorbrott.

Nu är han frisläppt och studerar till civilingenjör på ett svenskt universitet.

Två dagar före nyårsafton 2010 greps flera män av dansk polis. Männen planerade att slå till mot den danska tidningen Jyllandsposten och ”döda så många som möjligt”. 

Motivet var tidningens publicering av teckningar på profeten Muhammed. 

Dansk polis vid rättegången mot männen i Köpenhamn 2010.

Foto: KRISTER HANSSON/Arkivbild

De gripna männen dömdes till långa fängelsestraff. Tre av dem var svenska medborgare och förflyttades senare till Sverige för att avtjäna sina straff. 

En av dem, en man som i dag är i 40-årsåldern, misstänktes enligt dansk media även ha planerat terrorbrott efter att han fängslats. I mannens cell hittades instruktioner för att tillverka en bomb samt en karta över Köpenhamns kollektivtrafik.

Satt på säkerhetsavdelning

När mannen förflyttades till Sverige för att fortsätta avtjäna sitt straff placerades han omgående på säkerhetsavdelning. Han var enligt Kriminalvården rymningsbenägen och dokumenterat våldsam. Under tiden i svenskt fängelse misskötte han sig och fick flera varningar. Vid ett tillfälle uttryckte han att han var beredd att ”döda och mörda”.

Enligt handlingar från Kriminalvården uppvisade mannen allvarlig misskötsamhet. Myndigheten konstaterade att det kan antas att han är benägen att fortsätta allvarlig brottslighet under sin tid i fängelset.

Mannen planerade en massakern inne på Jyllands-postens redaktion.

Foto: Niels Hougaard / SCANPIX

Skrev in sig på universitet

I ett senare utlåtande från Kriminalvården framkommer att han lugnat ner sig. Bedömningen gjordes att han inte längre behövde sitta placerad på en säkerhetsavdelning.

Mannen släpptes för ett drygt år sedan efter att ha avtjänat sitt straff. Han skrev in sig på en utbildning på ett universitet i Sverige förra våren.

– Personen läser här och studerar till civilingenjör i datateknik, säger en pressansvarig på universitetet.

Mannen har bytt namn sedan han dömdes för den planerade attacken mot Jyllandsposten. Aftonbladet har varit i kontakt med honom, men han vill inte ställa upp på en intervju.

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Säpo vill kunna ta fler säkerhetshot i förvar

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorbrott

Sverige

Kriminalvården

Jyllands-Posten

Danmark