Krisen i Moderaterna

Tobé om M-krisen: Finns anledning till självkritik

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

KARLSTAD. Tomas Tobé är självkritisk och anser att Moderaterna varit för dåliga på att förklara den ändrade hållningen till SD.

När han öppnade Moderaternas Sverigemöte sa han att partiet har en tuff tid framför sig.

– Vi kommer behöva jobba hårt för att vända det här.

Med låten ”Heroes” av Alessos och Tove Lo i högtalarna gick Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé upp på kongresscenen i Karlstad. 

Efter några inledande välkomstord gick han snabbt vidare till det katastrofala läget i opinionen.

– Vi har en tuff tid för vårt parti just nu, det är vid sådana här tillfällen, när allt ställs på sin spets som man får bestämma sig, sa han och slog fast att Moderaterna inte får vika ner sig.

– Det kommer att blåsa snålt ett tag till, men ärligt talat, att jobba i motvind är en del av en Moderaternas dna. Vi gör inte saker för att det är lätt, vi gör det för att det är rätt.

Vi måste bli bättre

Talet handlade till stor del om brott och straff och M:s plan för ett starkare Sverige. Mest applåder fick löftet om att få ordning på svensk polis - och kravet på att rikspolischef Dan Eliasson byts ut.

Den efterföljande pressträffen handlade mest om läget i opinionen.

Varför går det så dåligt för Moderaterna nu?

– Jag tror att det beror på att vi har haft väldigt mycket diskussioner om det politiska spelet och om Sverigedemokraterna. Jag tror att väljarna vill höra mer om vad Moderaterna och Alliansen vill göra för att utveckla Sverige. Det ska vi göra nu.

Det har lyfts intern kritik om att ni är dåliga på att kommunicera er politik. Hur kan det komma sig?

– Vi får helt enkelt se till att bli bättre, jag kommer vara mycket tydlig. Vi behöver fler poliser, vi ska sätta stopp för kriminaliteten, vi behöver fler enkla jobb och bryta utanförskapet. 

Huvuduppgiften för ett politiskt parti måste väl vara att kunna kommunicera sin politik. Varför har ni inte lyckats med det?

– Det går upp och ner. Det har det gjort för Moderaterna efter valet. Nu är vi i en nedåtgående trend, men vi ska se till så att vi ska vara på ett högre läge när vi kommer till valdagen om ett och ett halvt år. 

Anledning till självkritik

Har du anledning att vara självkritisk?

– Det får man väl alltid vara i en sådan här roll, det är därför vi är tydliga nu att vi vill ta partiet framåt. 

Vad är det du är självkritisk till?

– Jag tycker att det är uppenbart att mycket av diskussionen som kom i samband med att vi ville ha en alliansbudget för att utveckla Sverige, den har handlat om att Moderaterna söker sig till SD. Där är det viktigare för oss att vara tydliga med att det är Alliansen som är regeringsalternativet. 

Tomas Tobé presenterade även en nyhet i talet, ett löfte om att Sverige ska ha minst 25 000 poliser senast år 2025.

Lovar fler poliser

Liberalerna vill höja polisernas löner med 4 000 kronor, ni med 2 000. Varför ger Alliansen olika besked i samma fråga?

– Det vore konstigt om fyra olika partier som sitter i opposition hade exakt samma politik. Det är väl naturligt att alla partier går fram med sina politiska förslag. Men jag tycker det vore bättre om vi kunde samla oss kring mer gemensamma förslag. Då kunde vi få fram en alliansbudget. 

Det har kommit krav på att Anna Kinberg Batra ska avgå. Är det inte bättre att både du och hon lämnar era poster så ni kan få en nystart till 2018?

– Det är klart att det finns enstaka företrädare som har synpunkter. Men vi känner ett starkt stöd från våra moderata förbund. Vi kommer lägga full fokus framåt, Moderaterna ska öka. 

Mikael Odeberg kallar i dag dig för Bagdad Bob i en intervju i DN. Hur kommenterar du det?

– Det får stå för honom. Jag kallar honom en god partivän.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Moderaterna

Moderaterna

Tomas Tobé

Alliansen

Sverige

Politik

Anna Kinberg Batra