Sjöstedt vill gynna de som inte tar ut någon vinst – med banklån

avOlof Svensson

Foto: Anna Tärnhuvud
Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet lägger in en ny stöt i förhandlingarna med S om vinster i välfärden.

Jonas Sjöstedt vill ge icke vinstdrivande aktörer förtur i upphandlingar plus särskilda möjligheter till banklån.

– De får en positiv särbehandling, säger V-ledaren.

Socialdemokraterna sitter just nu i förhandlingar med Vänsterpartiet om vinster i välfärden. Jonas Sjöstedt hoppas kunna ha ett förslag färdigt i år. Men eftersom S nyligen öppnat för en annan inrikting i frågan, som exkluderar vinstbegränsning på sjukvård och äldreomsorg, väntas hårda förhandlingar.

– Det är svårt att veta vad Socialdemokraterna tycker om vinster i välfärden i dag. Men vi har en överenskommelse och vi utgår ifrån att de håller den. Då ska också sjukvård och äldreomsorg vara med, säger Sjöstedt.

Vänsterpartiet kommer nu att lägga fram ett förslag på förhandlingsbordet som är riktat till så kallade idéburna aktörer. Aktörerna, som bedriver vård och omsorg utan vinstsyfte, ska enligt förslaget få flera fördelaktiga förmåner.

Ska få speciell status

– Samtidigt som vi sätter begränsningar för vinster i välfärden så vill vi gynna de idéburna genom att ge statliga banken SBAB i uppdrag att särskilt låna ut pengar till dem, så att de kan expandera. Vi vill också ändra lagen om offentlig upphandling så att man slår fast att de idéburna får en speciell status, säger Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt lyfter fram att det enligt EU-rätten är möjligt att ge idéburen verksamhet en positiv särbehandling och gynna dem vid upphandlingar. Som det är nu anser han att de trängs undan av kommersiella företag.

– Vi tror på kombinationen att hjälpa dem med pengar, samtidigt som det blir vinsttak för de kommersiella. Sverige har en ganska svag idéburen sektor jämfört med andra länder. Det här är ett sätt att få fram fler, som ett komplement till de offentliga.

”Det kommer bli verklighet”

Hur skulle lånet fungera?

– SBAB ska få i uppdrag att låna ut pengar till de här aktörerna. I dag är de lite okända av bankerna, och bankerna är lite tveksamma. Med ett tydligt uppdrag hos SBAB har de någonstans att vända sig.

Även om ni kommer fram till en gemensam linje med S kommer det vara svårt att få igenom det i riksdagen, om inte Alliansen och SD ändrar sig. Hur ser du på det?

– Jag är helt övertygad om att det här kommer förverkligas förr eller senare. Vi tar ett stort steg framåt när vi lägger det på riksdagens bord. Är de okloka och rösta nej – då går det direkt till väljarna 2018.

Kommer det bli er profilfråga i valet?

– Självklart, då har väljarna en direkt möjlighet att rösta för en välfärd utan vinstintressen, som man kan lita på. Det är därför det är så viktigt att lägga fram det här.

ARTIKELN HANDLAR OM