Krissiffran för MP: 3,1 procents stöd

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Det är inte bara Moderaterna som krisar.

Även Miljöpartiet dras med usla opinionssiffror.

Partiet skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Foto: Lotte Fernvall
Gustav Fridolin och Isabella Lövin (MP).

Den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio är jobbig läsning för miljöpartister. Partiet backar något och har i dag bara stöd av 3,1 procent. Det innebär att partiet skulle förlora sin plats i riksdagen om det vore val i dag.

De gröna hoppades inför valet 2014 på att bli tredje största parti. Det var en fajt man förlorade med råge mot SD. Sedan partiet för första gången hamnade i regeringsställning har många väljarna lämnat.

– Partiet är mer än halverat sedan valet. Deras väljare har gått framför allt till Centerpartiet och Socialdemokraterna, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

”Kommer att vända uppåt”

Förra året byttes språkröret Åsa Romson ut mot Isabella Lövin. Men trots det har siffrorna inte pekat uppåt – tvärtom.

Partisekreteraren Amanda Lind säger dock att hon känner sig lugn.
– Vi kommer att vända uppåt i god tid före valet. Vi är det självklara alternativet för de som vill ha den bästa miljöpolitiken, säger hon.

Lind menar att partiets insatser på klimatområdet kommer att bära frukt.

– Senast i går presenterade vi flera förslag som höjer skatten på klimatutsläpp och gör det billigare för småföretag att anställa. Det är en stark politik för en hållbar värld.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM