”Måste bli slut på Stockholmsfixeringen”

VILHELMINA/STORUMAN. Den svenska glesbygden dras med stora problem på flera fronter.

Nu kräver statsminister Stefan Löfven ett slut på ”Stockholmsfixeringen” i Sverige och utlovar mer fokus från regeringen på att hela landet ska leva.

– Även socialdemokratin har ett ansvar för att det blivit så här, säger han.

När de andra partiledarna denna vecka åkt till Almedalsveckan i Visby har statsminister Stefan Löfven (S) i stället åkt runt i Sverige för att studera verksamheter och hålla öppna möten. Under torsdagen besökte han Västerbottens inland och gjorde besök i Vilhelmina och Storuman.

Flera av stoppen Löfven gör i Norrland har fokus på välfärd och service. I går utlovade finansminister Magdalena Andersson (S), som ersatte Löfven som talare i Almedalen, minst 20 miljarder kronor till välfärden under nästa mandatperiod.

Kräver slut på ”Stockholmsfixering”

När Löfven mötte media efter ett besök på Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman utlovade han mer fokus på service i glesbygden och krävde ett slut på den ”Stockholmsfixeringen” han menar finns i Sverige.

– Det är för mycket som är fixerat vid Stockholm och storstäderna över huvud taget. Jag har inget emot Stockholm, det är en fin huvudstad och jag är född där. Men vi måste ha en Sverigefixering. Det är den enda politiken som duger.

Regeringen har under mandatperioden fått kritik för flera reformer man velat genomföra, som kritiker menar skulle slå hårt mot glesbygden. Det handlar om ett förslag kring kilometerskatt, som man såg sig tvungna att dra tillbaka, men även planerat förslag om flygskatt.

Statsministern lyfte i stället andra reformer som han tror kommer förbättra levnadsstandarden för de på glesbygden. Det handlar bland annat om att statliga myndigheter flyttas från Stockholm, ökat infrastöd för bensinmackar och livsmedelsbutiker samt satsningar på livsmedels- och skogsstrategier.

”Även socialdemokratin har ett ansvar”

Löfven ser flera orsaker till den ”Stockholmsfixering” han säger sig vilja motverka.

– Vi hade åtta år av borgerligt styre där hela fokuset var på att sänka skatterna. Det slår på välfärden, bland annat servicen, säger han.

Men han menade samtidigt att även socialdemokratin bör vara självkritisk.

– Det tycker jag. Överlag så har det varit en sådan fixering. En del har att göra med att ungdomar söker sig till tätorter för att där finns mer att göra. Men jag tror också att det kommer en tid när fler ser att det börjar bli lite väl trångt och att det är jobbigt att sitta fast i trafikköer.

Nu ser Löfven en ny våg framför sig, där människor flyttar från storstäderna.

– Folk vill söka sig ut till mer harmoni, frisk luft, slippa bilköer och kunna köpa ganska billiga bostäder. Men för att det ska bli verklighet måste det finnas en service och jobb.

Publisert: