Konflikten i V trappas upp: Finns ingen lösning

Av: Jonathan Jeppsson, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Trots en rad möten är den infekterade konflikten i Vänsterpartiet långt ifrån över.

Källor inom partiet talar nu om en total låsning.

– Det finns ingen lösning där vi tar varandra i handen och skiljs som vänner. Det är för uppslitande, säger en V-källa.

1 av 2 | Foto: TT
Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V).

Striden inom V har pågått i flera år och eskalerade när riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh förra våren spred en rasistisk film på Facebook.

Trots att Kakabaveh var snabb med att avpublicera filmen och betona att det var ett misstag att lägga ut den var skadan redan skedd. Eftersom hon inledningsvis försvarade delar av innehållet i filmen höjdes röster i partiet om att hon skulle uteslutas. Själv krävde hon en offentlig ursäkt från partiledningen eftersom hon ansåg sig illa behandlad.

Bråket om filmen var bara toppen av ett isberg – under ytan doldes en betydligt svårare konflikt om frågor som rör kränkningar av kvinnors rättigheter och hedersförtryck i förorter.

På ena sidan står bland andra Kakabaveh, som anklagar partiet för att blunda för kränkningar som är vanliga i förorten och inom islam. Hon backas upp av flera V-veteraner som anser att partiet måste börja lyssna på henne.

På andra sidan står bland andra partisekreterare Aron Etzler och stora delar av partiledningen. De anser att kränkningar mot kvinnor i förorten ska behandlas på samma sätt som mäns våld mot kvinnor i andra delar av samhället och att religionsaspekten ska tonas ner.

När Aftonbladet skrev om striden för ett år sedan hade Etzler och Kakabaveh bestämt sig för att mötas tillsammans med en professionell samtalskonsult i syfte att nå en lösning.

Fem möten – ingen lösning

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det nu hållits fem möten – men någon lösning verkar inte vara i sikte.

– Det finns en vilja att inte ta till drastiska åtgärder, det är därför det tar tid. Man vill undvika att det ska bli något väldigt uppslitande, det skulle ta fokus från allt vi håller på med, säger en V-källa.

Aftonbladet har pratat med vänsterpartister i de olika falangerna och den samlade bilden är att parterna kommer allt längre ifrån varandra. Den ena sidan anser att den andra pratar för mycket om islamisering. En vänsterpartist säger att partikamrater kan kallas för ”mullor” och ”islamistkramare” för att man inte vill förklara kvinnoförtryck med religion.

– Det kommer från delar av de som backar upp Amineh och det är ett språkbruk som jag inte tycker hör hemma hos vänsterpartister, säger en V-källa.

Källor i den andra falangen anser att Kakabaveh har blivit helt utfryst i partiet.

– Hon har varit mobbad från första stund. Hon är den enda som inte har en utskottsplats i riksdagen och hon har ingen politisk sekreterare. Det var omdömeslöst det hon gjorde men jag tycker man har gjort en jättehöna av en fjäder. Det handlar om att man inte tycker hon följer partilinjen i frågor om hederskultur. Jag tror det handlar om att vi är jätterädda för att bli kallade för rasister, säger källan.

”Inte färdiga”

Amineh Kakabaveh skriver i ett sms att samtalen med partisekreteraren Aron Etzler har handlat om filmen, hon skriver vidare att det hela är ”överspelat och överdrivet”. Frågan om heder vill hon inte kommentera utan hänvisar till Etzler.

Etzler säger att diskussioner fortfarande förs mellan honom och Kakabaveh.

– Men vi är inte färdiga med de här samtalen. Jag tror nästan att jag får kommentera frågan när samtalen är färdiga. Men ett skäl till att sådana här saker tar tid är att vi båda är upptagna med massor av andra saker.

Om diskussionen om frågorna i partiet säger han:

– En av poängerna har varit att partiet måste lära sig att man får vara oense ibland och att det ändå är vårt jobb att komma fram till en politisk linje, i grund och botten på kongresserna. Vi hade de här frågorna, om man tänker på hedersvåld, uppe på vår senaste kongress. En del av att ha en konstruktiv kultur i ett parti är att respektera de beslut som fattas där.

Etzler menar att partiets linje är tydlig.

– Vi är emot och arbetar emot hedersvåld, vi är emot rasism och islamofobi. Den linjen är inte speciellt ifrågasatt.

V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att man i partiet är överens om att kvinnoförtryck alltid ska bekämpas och att det aldrig är en ursäkt att man hänvisar till religion eller annat.

– Jag tror att vi behöver göra mer, vi behöver se att det här är speciella förtrycksstrukturer. Vi måste stödja de goda krafter som finns, kvinnojourer till exempel. De som gör uppror mot de konservativa normerna. Det är vänsterns absoluta uppgift.

Hur uppslitande har konflikten varit?

– Att vi har en debatt om saker, det är naturligt. Det jag har saknat i den här diskussionen, det är fokus på vad vi faktiskt ska göra. Vi måste ha rent konkreta åtgärder för att stötta de som blir utsatta för det här hedersförtrycket, att backa upp dem, att avslöja det och kunna beivra det.

Publicerad:

LÄS VIDARE