Publicerad:

Vill se spärrlista mot hatpredikanter

Av: Pär Karlsson

Publicerad:

Moderaterna vill att EU stärker samarbetet och tar fram en gemensam spärrlista på hatpredikanter som inte ska släppas in i unionen.

Där ska radikala islamister och vit makt-förespråkare som kan uppmana till terror finnas med.

– Jag ser stora möjligheter att kunna få ett brett stöd för detta, säger toppkandidaten Tomas Tobé (M).

Inför valet till EU-parlamentet är kampen mot terrorismen en av de mest profilerade frågorna för Moderaterna och toppkandidaten Tomas Tobé.

Han har tidigare sagt att han i parlamentet kommer att driva på för ett förbud på EU-nivå mot mot utomeuropeisk finansiering till extrema samfund.

Nu kommer M med ett nytt utspel i frågan. Det handlar om att EU:s gemensamma byrå för brottsbekämpning Europol, ska ta fram en spärrlista på personer som inte ska få komma in i Schengenområdet, där 22 medlemsstater ingår.

– Vi vill sätta stopp för hatpredikanters möjlighet att kunna resa in i Europa, sprida sin extremism som är en grogrund för terrorismen. Vi behöver öka tryggheten i Europa och Sverige. Då kan vi inte ha hatpredikanter som underblåser extremism, säger Tomas Tobé.

1 av 2 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Tomas Tobé.

”Uppmanar till våldsbejakande extremism”

Problemet finns även i Sverige, slår han fast.

– Det har emellanåt kommit upp exempel på extrema personer som får möjlighet att tala på möten i Sverige, där de uppmanar till våldsbejakande extremism.

Redan i dag finns det möjligheter för de av EU:s medlemsländer som är med i Schengensamarbetet att att föra in uppgifter i ett gemensamt system som gör att de hamnar på en spärrlista.

Det nya i M-förslaget handlar om att Europol själva ska kunna sätta upp på listan. Och inte bra de som begått brott, utan även de som misstänks kunna begå lindrigare brott, som i sin tur kan leda till terrorattacker.

Men enligt Tobé måste länderna nu alltså arbeta mer gemensamt.

– Enskilda länder, som till exempel Danmark, har kommit längre än vi gjort i Sverige och Europa som helhet med att ha en tydlig lista över hatpredikanter som är uppsatta. Jag menar att vi måste agera gemensamt kring detta, terrorismen bryr sig inte om några gränser mellan länder.

Tittar på Danmark

M-kandidaten hänvisar till just Danmark, där man också har en nationell lista som radikala islamister och vit makt-förespråkare finns med på.

Där finns flera hatpredikanter med, som amerikanen Terry Dale Jones och pakistaniern Muhammed Raza.

Tobé själv kommer att driva initiativet på plats i Bryssel, där han siktar på att sitta med i LIBE-utskottet som hanterar bland annat inrikes och rättsliga frågor.

– Jag ser stora möjligheter att kunna få ett brett stöd för detta.

Även Socialdemokraterna gjorde på måndagen ett utspel på samma tema. Inrikesminister Mikael Damberg och toppkandidaten Heléne Fritzon presenterade ett paket med udden mot gränsöverskridande brottslighet och terrorism.

Det handlade bland annat om mer samarbete inom unionen mot brottslighet, åtgärder för att få ned inflödet av vapen och sprängämnen samt bättre gränskontroller.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: