”Putins krafter jobbar dubbelt inom EU”

Fredrick Federley (C) om hotet från högerpopulismen

avAnette Holmqvist

SAMHÄLLE

Fredrick Federley (C) vill att länder som Ungern och Polen ska straffas för att de inskränker rättigheterna för kvinnor, hbtq-personer och media.

Bakom den allt djupare sprickan mellan EU:s länder anar han – Ryssland.

– Putins idéer håller på att äta sig in i den europeiska demokratiska kroppen, säger han.

För Centerpartiets toppkandidat är det inget snack – det här är viktigaste EU-valet hittills. Inte minst på grund av den framväxande högerpopulismen.

– Den som tror att det inte är på allvar skjuter sig själv i foten, säger Federley.

Foto: JERKER IVARSSON
Fredrick Federley (C) oroar sig för den växande högerpopulismen.

Under de senaste fem åren har han varit C:s enda företrädare i Bryssel, där han jobbat med utsläppsrätter, förnyelsebar energi och bättre villkor för djuren. Flera gånger som parlamentets förhandlare.

Siktar på rekord

Nu åker han land och rike runt för att peppa valarbetare och nå ”bästa resultatet någonsin” i ett EU-val, alltså sedan 1995. Nyligen körde han 400 mil på två dagar för att besöka fyra olika partidistrikt.

– Valarbetarna måste orka jobba om vi ska vinna det här. Jag själv kommer vara instängd i debatter och olika mediesammanhang de sista två veckorna.

De frågor Federley tror kommer vara avgörande framåt handlar om växande extremism, klimatkris och konflikten kring EU:s budget, där bland annat jordbruksstöden ska minskas.

Att högerextremister väntas gå starkt oroar honom.

– De kommer att motarbeta viktiga reformer för klimatet, för jämställdhet, för hbtq-personer, för stärkt ekonomi. De här krafterna vill inte att de etablerade partierna ska lyckas, för att de själva tjänar på det, och därför kommer de försöka förstöra inifrån.

”Putins krafter jobbar dubbelt”

Den svenska regeringen oroas också av växande extremism och vill därför att EU ska dra in pengar till de länder, till exempel Polen och Ungern, som bryter mot unionens grundläggande värderingar.

– Det har jag tyckt länge, det måste absolut få konsekvenser, annars är EU bara en bankomat.

Den ökande samordningen mellan Europas högerextrema kopplar Federley till Ryssland och dess ledare Vladimir Putin.

– Vi ser hur Putins krafter jobbar dubbelt inom EU. Idémässigt i ett antal länder i Östeuropa som absolut inte vill lyda under honom, men som är mycket imponerade över den kontroll han har över sitt land. Det är Polen, Ungern och Rumänien, säger han.

Foto: JERKER IVARSSON
”Putins idéer håller på att äta sig in i den europeiska demokratiska kroppen”, säger Fredrick Federley.

– Men också genom krafter som finansieras direkt från Kreml, till exempel högerextrema Le Pen i Frankrike och Salvini i Italien, som nyligen var till Röda torget och kom hem med tre miljoner euro till att driva valrörelse. Det är två olika sätt hur Putins idéer håller på att äta sig in i den europeiska demokratiska kroppen.

Federley menar att det ryska intresset har ett syfte – att skapa splittring mellan unionens länder.

Ryska trollfabriker

– EU är en av de värsta sakerna Putin vet. Vi är starka, har kraft och när vi säger något så betyder det någonting. Ju mer vi söndras internt och hamnar i konflikter med varandra desto bättre är det för honom, som lättare kan komma undan med saker som annekteringen av Krim till exempel.

Fredrick Federley tror att vi får räkna med att ryska trollfabriker försöker blanda sig in i EU-valet på olika sätt, även då för att skapa splittring. Han vill därför att EU:s egen nätenhet som följer påverkansoperationer inom unionen ska få ökade resurser.

– De är omkring tolv personer inklusive administrativ personal. Bara trollfabriken i St Petersburg består av 500 personer som jobbar i tolvtimmarsskift.

Kritiserar MP

När det kommer till klimatet sticker Federley ut hakan. Han menar att C är det bästa partiet i frågan – och kritiserar samtidigt samarbetspartnern i den svenska rikspolitiken, Miljöpartiet, för att vara för mycket aktivister.

– Det är bättre att skicka fyra centerpartister till Bryssel än 16 miljöpartister om man vill ha leverans. Vi är inte där för att skriva flest debattartiklar eller skrika högst, vi är där för att få saker gjorda och förbättra EU:s klimatambitioner.

Federleys egen hjärtefråga handlar dock om djuren och maten.

Under mandatperioden har han jobbat för att minska antibiotikaanvändningen i djurhållningen inom EU. För sitt arbete får han nu stöd av L:s tidigare parlamentariker Marit Paulsen som pekat ut honom som sin efterträdare, trots att de tillhör olika partier.

Foto: JERKER IVARSSON
Fredrick Federley har varit intresserad av djur sedan han var liten.

Intresset för djur har Federley alltid haft, från att som liten ha drömt om att bli veterinär och haft alla slags husdjur utom råttor och ormar, till att i dag bo på en liten gård med hundar, får och getter.

När djuren har det bra blir också maten vi sätter på bordet trygg, resonerar han.

– I de här frågorna har vi fullt stöd av medborgarna. Man vill ha sund och säker mat till så liten miljöpåverkan som möjligt, och man vill veta att det vi stoppar i munnen på våra barn och oss själva leder till hälsa.

EU-veterinärer

Hur säker maten som transporteras över EU:s gränser är, har varit föremål för diskussion. Senaste exemplet är det sjuka polska köttet som hamnade på tallriken hos svenska skolbarn.

Skandalen har fått EU-parlamentet att kräva förbättringar. Federley menar att kontrollen måste stärkas med veterinärer anställda av EU, för att öka deras oberoende.

– Då har de sin lön säkrad och behöver inte vara beroende av pengar från den lokala bonden eller slakteriet i närheten.

Foto: AFTONBLADET
Fredrick Federley, 40, är Centerpartiets toppkandidat i EU-valet.
Så funkar EU 01:17
ARTIKELN HANDLAR OM