Nya regeringen 2109

Källor: Utredning om inskränkt arbetsrätt spikas inom kort

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Lättare att säga upp anställda och fler undantag i las, det väntas ingå i regeringens utredning om arbetsrätten.

Enligt källor till Aftonbladet spikar man innehållet inom kort.

Att det sker så nära första maj ses som en ”provokation mot facken” bland socialdemokrater.

Enligt S/MP-regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna ska en modernisering av las, lagen om anställningsskydd, genomföras till år 2021.

Själva utredningen och dess innehåll, som ska ligga till grund för vilka förändringarna blir, sjösätts inom de närmaste dagarna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i veckan informerat sina partikamrater om vad man ska titta på.

”Kommer inte accepteras”

Frågan är mycket svår inom S, särskilt i de fackliga leden, och ses som en rejäl eftergift till Annie Lööf och Jan Björklund.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har tidigare slagit fast att de fackliga kommer att protestera ljudligt om S-ledningen går för långt till höger i frågan.

– En ensidig försämring för löntagarna kommer inte accepteras av facket, sa han och påpekade samtidigt att det som hittills kommit ut av Januariavtalet är ”kraftig högerpolitik”.

Och Susanna Gideonsson, ordförande i Handelsanställdas förbund och ledamot av Socialdemokraternas VU, har ifrågasatt varför det är Ylva Johansson som S-statsråd som ska vara den som ”för ut C och L:s arbetarfientliga politik”.

Provokation

Utredningens direktiv ska enligt Aftonbladets källor både handla om hur arbetsgivare ska kunna göra sig av med personal utan att det ska bli så kostsamt för företagen och också fler undantag från turordningsreglerna.

I samband med Johanssons information ska det efter mötet ha varit flera ledamöter som ställde sig frågande till var S-politiken finns i överenskommelsen. Inte minst tidpunkten för utredningen, att den väntas så nära inpå arbetarrörelsens egen dag, första maj, ifrågasätts och ses som i det närmaste en ”provokation” mot facken.

– Otroligt att det sker så här nära första maj, säger en S-källa.

Annelie Karlsson, gruppledare (S), bekräftar att arbetsmarknadsministern besökte riksdagsgruppen.

– Det var ingen dramatik, Ylva höll en bra information. Det kom en del följdfrågor men vilka de var vill jag inte gå in på, säger hon.

Efterlyser balans

Flera av S-ledamöterna ska ha ifrågasatt hur regeringen tänker säkerställa att balansen mellan arbetstagare och arbetsgivare inte rubbas på arbetsmarknaden. Stämningen på mötet beskrivs som ”uppgiven”, eftersom ledamöterna vet att uppgörelsen om arbetsrätten är en del av en kompromiss – som dock inte gillas av särskilt många inom S.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att han ser behoven av en moderniserad arbetsrätt.

– Det måste ske utan att man rubbar balansen som finns på svensk arbetsmarknad med två starka parter, arbetsgivare och arbetstagare, sa han.

Ylva Johansson avböjer att kommentera Aftonbladets uppgifter.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppsagd eller avskedad? Här är dina rättigheter

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya regeringen 2109

Arbetsrätt

Las, lagen om anställningsskydd

Ylva Johansson

Januariavtalet (JA)

Stefan Löfven