Jimmie Åkesson med sonen Nils: ”Han trivs och har roligt här”

ÖREBRO. Jimmie Åkesson berömmer Ulf Kristersson för att han gjort upp med Fredrik Reinfeldts politik.

Han uppmanar M-ledaren att ta kontakt med honom.

– Han behöver hitta sin identitet, det får ta den tid det tar. Men räknar han med vårt stöd, då vet han att jag finns här.

Jimmie Åkesson valdes på lördagen som väntat om som partiledare för Sverigedemokraterna. I sitt tal efter omröstningen gick han till hårt angrepp mot Stefan Löfven och krävde hans avgång.

Samtidigt berömde han Ulf Kristersson. Enligt Åkesson har M-ledaren gjort upp med Reinfeldts mer flyktingvänliga politik och bett om ursäkt för att han hade fel.

– Ulf Kristersson är värd någon form av eloge för att han tar sig modet att be om ursäkt. Stefan Löfven får gärna be om ursäkt om han vill, men jag tycker han ska avgå, säger Åkesson till Aftonbladet.

Sonen Nils var med

Jimmie Åkesson har flera gånger bjudit in Kristersson till ett enskilt möte. Han har förståelse för att M-ledaren behöver tid att samla sig efter Alliansen. Men ska Moderaterna ha hans stöd nästa val så måste de båda träffas, säger han.

SD-ledaren valdes om för två år – men han räknar med att sitta längre.

– Jag är beredd att sitta kvar över nästa val, allt annat vore orimligt.

Både Jimmie Åkessons sambo och son är med på landsdagarna. Sambon Louise Erixon är själv SD-politiker och styr i Sölvesborg. Sonen Nils, 5, brukar vanligtvis inte vara så synlig i offentliga sammanhang.

Under Jimmie Åkessons tal satt de båda längst fram i salen.

– Är man två personer med sådana uppdrag som både jag och Louise har är det ibland svårt att få ihop pusslet. Ingen av oss kunde stanna hemma med sonen, vi måste vara här båda två. Då fick han följa med, han trivs och har roligt här, säger Jimmie Åkesson.

”Det är så jag uppfattar verkligheten”

I talet återvände Åkesson flera gånger till att samhället slits isär, att Sverige i dag bara är spillror av hur det en gång var.

Överdriver du inte bilden?

– För många är det vardag. Sedan är det klart att allt var inte bättre förr. Men välfärden blöder, trots högkonjunktur. Det är illavarslande inför det som väntar, med sviktande ekonomi.

Har du som politiker inte ett ansvar att inte måla upp en för dyster bild av verkligheten?

– Mitt ansvar är att måla upp en bild av verkligheten så som jag uppfattar den. Jag uppfattar den så. En sönderslagen välfärd och total otrygghet på gator och torg är verklighet för många människor i vårt land. Någon politiker måste beskriva den verkligheten.

Publisert: