Nya regeringen 2109

”Tagit emot att gå emot vad Göran Persson gjorde”

Ex-minister Aida Hadzialic om S-arvet efter förre statsministern

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Arvet efter Göran Persson har försvårat för Socialdemokraterna att driva frågan om ett statligt ansvar för skolan.

Det tror ex-ministern Aida Hadzialic, som är intervjuad i nya lärarpodden ”Kornhall & Skogstad”.

–  Det har väl tagit emot att gå emot vad statsminister Persson sa och gjorde i många år, säger hon.

Aida Hadzialic (S) blev vid 27 års ålder Sveriges yngsta statsråd någonsin när hon 2014 utsågs till gymnasie- och kunskapslyftsminister. Bara två år senare lämnade hon dock regeringen, efter att ha fastnat i en poliskontroll med 0,2 promille alkohol i blodet.

Sedan dess har Hadzialic bland annat jobbat som konsult inom det privata näringslivet och lett arbetet med S valanalys i Stockholm.

Pekades ut

När Stefan Löfven för några veckor sedan presenterade ministrarna i sin nya regering hade Aida Hadzialic funnits med i inför-spekulationerna. Men när statsråden presenterades var hon inte med.

I nya podden ”Kornhall & Skogstad”, som ges ut i samarbete med Lärarnas Riksförbund, får Hadzialic frågor om detta.

– Jag har ju sagt att jag gärna kommer tillbaka med tiden, men jag ser inte att jag här och nu behöver en politisk funktion för att berätta vad jag tänker och tycker om svensk politik och Sveriges framtid, eller skola specifikt, säger hon.

I S/MP-regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna slås fast att man ska utreda ett förstatligande av skolan, för att likvärdigheten mellan olika enheter och kommuner ska öka.

Det är något som Hadzialic är öppen för.

– Jag vet att det finns röster i S som vill ha ett förstatligande, eller ett mer statligt ansvar. Jag tillhör själv den gruppen, säger hon i poddintervjun.

Aida Hadzialic får också frågor om hur S påverkats av att det var ex-statsministern Göran Persson som drev genom förändringen som gjorde att skolan övergick i kommunernas ansvar, när han var skolminister. Och om det har gjort det omöjligt för S att säga att det var ett misslyckande.

– Så är det nog. Som ni vet är Göran Persson en stark kraft både inom socialdemokratin och Sverige, och det har väl tagit emot att gå emot vad statsminister Persson sa och gjorde i många år, säger Hadzialic.

”Levererar inte”

Och fortsätter:

– Det är väl först nu när det kommer nya generationer man börjar tänka på ett nytt vis, och sedan finns det ju mycket forskning, studier och internationella jämförelser som visar att vi har tappat styrförmågan över svensk skola och att det är därför vi inte har likvärdighet och inte levererar på tillräckligt hög nivå.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför lämnar väljare Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya regeringen 2109

Aida Hadzialic

Göran Persson

Stefan Löfven

Socialdemokraterna