Göran Persson efter valet: ”Allt är skällsord och halvlögner”

Göran Perssons oro efter Trumpsegern

Donald Trumps seger visar att den intellektuella dimensionen av politik har försvunnit, säger Göran Persson.

Nu varnar den tidigare statsministern och mångårige S-ledaren för att utvecklingen sprider sig.

– Om inte politiker i Europa tar det här på allvar kommer det att växa, säger han.

Göran Persson har tidigare varnat för risken att Donald Trump vinner USA-valet. Efter nattens rysare är han inte förvånad över utgången. Valresultatet visar att det finns en stor proteströrelse mot etablerade politiker. En rörelse som nu riskerar att växa ännu mer.

Stämningen i primärvalen i kombination med Trumps retorik representerar en ny politisk stil, enligt Persson.

– Den intellektuella dimensionen av politik har försvunnit. Det finns inga resonemang, inga analyser, ingen vacker retorik. Allt är bara skällsord och halvlögner och det tycks fungera. Det ska man ta väldigt allvarligt på, säger han.

"Demokratin har fått sig en törn"

Göran Persson tror att Trump kommer få svårt att genomföra många av sina vallöften. När han väl är installerad i Vita huset kommer det inte bli enkelt att föra en politik som skadar USA:s intressen och samtidigt kämpa för att bli omvald.

Trots det tror han att Trump kan åstadkomma stor skada.

– Det har redan skett. Detta sätt att föra kampanj, som bygger på att man gör skillnad på folk, det är i strid med hela demokratins grundläggande idé. Demokrati är inte bara att lägga en röst, det är att föra ett samtal som är anständigt och respektfullt. Demokratin har nu fått sig en verklig törn.

Natoanhängare får sig en tankeställare

Hur kommer valutgången påverka Sverige?

– Det beror alldeles på vad som händer på finansmarknader och i världshandeln. Skulle han genomföra sitt program skulle det få stor betydelse. Men jag tillhör dem som tror att han inte kommer kunna göra det. För vår del blir den närmaste konsekvensen att de mest entusiastiska Natoanhängarna får sig en tankeställare när överbefälhavaren i den största staten heter Trump. Är det det vi vill se framför oss? Nej.

Måste driva bättre fördelningspolitik

Nu väntar val i Frankrike, Tyskland och om inte alltför lång tid i Sverige. Hur orolig är du för att det här kommer sprida sig?

– Om inte Europas politiker tar på allvar att vanligt folk är genuint oroade för sin framtid och försörjning, och börjar driva en fördelningspolitik som syns, mellan grupper i samhället och mellan regioner i länder. Om man inte gör det kommer det här växa. Det har blivit allt rikare samhällen där allt fler har hamnat utanför. Det går till en viss gräns, när medelklassen börjar känna sig hotad, då kommer en sådan här mäktig proteströrelse.

Publisert: