Nationella insatsstyrkan på plats i Almedalen - aktivister hotar slå till

1 av 3
SAMHÄLLE

Aktivister hotar slå till under Löfvens dag i Almedalen.

Hos polisen förbereder man sig nu på att någonting kan hända - bland annat är nationella insatsstyrkan på plats i Visby.

– Ja, vi har en blandade kompetenser i vår kommendering, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera klimataktivister som alla vittnar om ett mycket stort missnöje mot både S som MP, efter beslutet att tillåta försäljning av Vattenfalls brunkolsgruvor. Enligt flera aktivister planeras någon form av aktion under Almedalen.

– Någon form av missnöjesyttring blir det. Och tisdag är en särskilt intressant dag, har en av dem tidigare sagt.

Under tisdagen håller statsminister Stefan Löfven (S) tal. Socialdemokraterna ska dessutom ha ett stort arrangemang i Almedalsparken under eftermiddagen där flera ministrar ska delta.

Towe Hägg, presstalesperson på polisen, säger att man är beredda ifall att något skulle hända.

– Vi jobbar bland annat med bombskydd och med underättelseverksamhet. Vi vi har alltid en beredskap för både det förväntade och det oförväntade. Men polisverksamhet ligger aldrig fast, man gör en bedömning efter resans gång.

Vi har uppgifter om att Nationella insatsstyrkan är på plats i Visby?

– Ja, vi har olika kompetenser i vår kommendering. 

Nationella insatsstyrkans huvuduppgift är att bekämpa terrorism, men kan också användas vid gisslansituationer, ingripande mot beväpnade, spaning och research.

På Säpo, där man bland annat ansvarar för ministrarnas personskydd, har man planerat sin insats sedan förra årets politikervecka.

– Vi har en väldigt lång förberedelse. Vi har en bra rutin för Almedalen, där då folkvalda kommer väldigt nära sina väljare och allmänheten utan att något har hänt hittills. Det har gått väldigt bra och det är vår ambiition att det ska fortsätta så, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

ARTIKELN HANDLAR OM