Löfven: Vi accepterar inte att man behandlar kvinnor så

avAnette Holmqvist

SAMHÄLLE

Stefan Löfven och Ulf Kristersson reagerar starkt på Aftonbladets granskning av gruppvåldtäkterna.

Statsministern framhåller att övergreppen måste bekämpas – så mycket det alls går.

– Vi accepterar vi inte att man behandlar kvinnor på det sättet, säger Löfven.

Granskningen av gruppvåldtäktsmål visar att 82 av 112 förövare är födda utanför Europa.

– Det har tidigare visat sig i annan statistik att vi har en överrepresentation för brottslighet vad gäller människor som kommer från andra länder. Ett annat är var man finns på samhällsstegen. De som är mest utsatta, arbetslösa och har lägst inkomst är också överrepresenterade, säger statsminister Stefan Löfven (S).

”Accepterar inte att man behandlar kvinnor så”

Statsministern framhåller att det är viktigt att ta reda på mer om vad brotten beror på. Men också att Sverige är tydligt med vad som gäller här.

– Vi har ett ansvar för att de som kommer till vårt land får en bra samhällsinformation. I den ska ingå vilka värderingar vi har. Vi accepterar inte att man behandlar kvinnor på det sättet, säger Löfven.

Förblir olösta

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson reagerar med bestörtning på siffrorna i Aftonbladets granskning.

– Det är helt förfärligt. Brotten är lika förfärliga vem som än begår dem. Och det allra allvarligaste är att de här brotten inte klaras upp, att nio av tio våldtäktsanmälningar förblir olösta och att de ligger och väntar i högar i stället för att utredas. Det är helt oacceptabelt, säger han.

”Krävs tuffare tag”

Han menar att det krävs betydligt tuffare tag mot sexualbrotten än i dag. Det handlar både om fler poliser, skärpta straff och fler utvisningar.

– I dag krävs ett års fängelse för att överhuvudtaget överväga utvisning ur riket. Vi föreslår konkret att sex månaders fängelse ska räcka för att överväga utvisning, säger Ulf Kristersson.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Gruppvåldtäkten - en granskning 00:55
ARTIKELN HANDLAR OM