– Svårt att se att han kan sitta kvar

avPär Karlsson, Josefin Berglund

SAMHÄLLE

Nu växer ilskan i S: ”Jag är väldigt arg”

1 av 5 | Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
”Han borde avgå” I går kom det första kravet på Håkan Juholts avgång. ”I grunden ska man alltid ställa upp för sin ordförande, men det här håller inte längre. Politik handlar om trovärdighet, att kunna lita på sina företrädare. Ju längre tiden går nu, desto värre blir det. Han borde avgå nu”, säger kommunalrådet i Katrineholm Göran Dahlström.

Håkan Juholts avgång rycker allt närmare.

Nu vacklar stödet även i det egna partiet – och ilskan är stor:

– Jag är väldigt arg, sa gruppledaren Carina Moberg (S) i går efter riksdagsgruppens möte med S-ledaren.

Sedan Aftonbladet avslöjade Håkan Juholts bostadsfusk i fredags har hans kamrater i partiets toppskikt gett honom sitt fulla stöd. Men bland socialdemokrater runt om i landet börjar hans trovärdighet nu vackla rejält.

Och det är en hårt pressad partiledare som i dag medverkar i höstens enda partiledardebatt i riksdagen.

I går kom det första avgångskravet mot Juholt, från Göran Dahlström, kommunalråd (S) i Katrineholm.

– Han borde avgå, det är min personliga uppfattning. S-rötterna hade svårt att förklara trovärdigheten under Sahlins tid. Men det här är mycket värre, det handlar om mer pengar. Det är den värsta kris som vårt parti varit inne i, säger han.

Enligt Dahlström är Håkan Juholts förtroende förbrukat, redan efter sju månader.

– I grunden ska man alltid ställa upp för sin ordförande, men det här håller inte längre. Politik handlar om trovärdighet, att kunna lita på sina företrädare. Ju längre tiden går nu, desto värre blir det. Han borde avgå nu.

I går deltog Juholt kort i partiets riksdagsgrupps-möte och efteråt var det locket på bland mötesdeltagarna. Gruppledaren Carina Moberg sa sig ha fortsatt förtroende för Juholt, men var samtidigt upprörd:

– Jag är väldigt arg för att han inte har läst reglerna.

Frustration på mötet

Även Ibrahim Baylan, tidigare partisekreterare, är bekymrad över läget:

– Det är ett allvarligt läge för partiet och jag känner mig ganska sorgsen, säger han.

Även under mötet ska riksdagsledamöterna ha luftat sin frustration efter att Juholt gått:

– Sedan utbröt en lång diskussion om Håkan Juholt, inte bara lägenhetsaffären utan också andra saker riksdagsledamöterna har blivit upprörda över att Juholt gjort de senaste dagarna, säger Margit Silberstein, politiskt kommentaror i SVT:s Aktuellt.

”Ohörbart mummel”

Innan mötet avslutades ställdes också frågan om fortsatt stöd för Juholt.

– Jag fick veta efteråt att det var en ledamot som ropat från bänkraden ”ska vi uttala vårt stöd för Håkan Juholt”. Och svaret hade blivit något nästan ohörbart mummel, säger Silberstein.

Widar Andersson, tidigare riksdagsledamot och i dag chefredaktör för tidningen Folkbladet, vill inte gå så långt som att kräva Juholts avgång. Men tror inte att han kommer att kunna sitta kvar som S-ordförande.

– Men jag har svårt att se att han kan sitta kvar efter beskedet från Peter Cervin att Juholt kände till reglerna så blev läget mycket värre. Nu kan det vara så att han har farit med osanning, och inte bara brutit mot regler.

”Fullt krig i hans stab”

Även S-källor som Aftonbladet talat med poängterar att Håkan Juholt nu har har enorma problem.

– Det verkar ju vara fullt krig i hans stab. Det saknas någon som tar tag i situationen. Till slut blir det för mycket och det kan leda till att tunga personer går ut och kräver hans avgång. Proppen kan gå ur, säger en S-källa.

Själv sa Håkan Juholt efter mötet att hans ställning i partiet är ”väldigt stark”.

– Jag har stort stöd från såväl partistyrelsen som riksdagsgrupp.

ARTIKELN HANDLAR OM