Första krisen – dag för dag

avLisa Röstlund, Pär Karlsson, Erik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Förtroende sviktar Håkan Juholt anklagas för att ha huggit partikamraten Morgan Johansson i ryggen i samband med Ilmar Reepalus utspel om medborgarskap med prövotid. S-ledaren svarade i går på pressens frågor när han gjorde ett framträdande på Grand Hotel i Stockholm. Juholt nekade till att ha gett Johansson instruktioner och säger till Aftonbladet att något ”andra klassens medborgarskap” inte är acceptabelt.

Torsdag 6 oktober

Kvällen innan Aftonbladet publicerar avslöjandet om Juholts felaktiga ersättningar säger kanslichef Sven-Eric Söder att man fört en dialog med riksdagskansliet om ersättningsnivåerna i ”några veckor” och att reglerna inte är ”alldeles solklara”, men att Juholt ska betala tillbaka pengar.

Fredag 7 oktober

Efter att artikeln publicerats kallar Juholt till presskonferens där han bland annat säger följande: ”Jag kände inte till att det endast utgår halv ersättning om man bor två i lägenheten”. Han säger att reglerna är ”solklara” och att han gjort fel men inte medvetet.  

Lördag 8 oktober

Juholt skriver bland annat ­följande på sin Facebooksida: ”Ingen har sagt att jag gjort fel. För en månad sedan fick jag ­besked att jag gjort fel. Sedan dess har jag gjort allt jag kan för att göra rätt, men förgäves”.

Söndag 9 oktober

Juholt säger till TT att han fick reda på att han fått fel hyres­ersättning först ”någon gång i skiftet augusti, september”.

Måndag 10 oktober

Via partiets hemsida kommenterar Håkan Juholt att en förundersökning har inletts mot honom: ”Jag har gjort fel som ­inte satte mig in i de regler som gäller riksdagsledamöters ­boende”.

Tisdag 11 oktober

Förmiddag:

Juholts assistent Peter Cervin bekräftar för Dagens Industri att han i augusti haft samtal med Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagsförvaltningen, om hur reglerna för bostads­bidrag ser ut. Han uppger att han informerat Håkan Juholt och kanslichefen Sven-Eric ­Söder i mitten av augusti. Att de en månad senare ändå lämnade in en ny – felaktig – ansökan kommenterar han:

– Håkan har lämnat in alla uppgifter från 2007 på samma sätt. Då ville vi fortsätta med samma rutiner tills vi hittat en lösning med riksdagsförvaltningen, säger Cervin till DI.

Eftermiddag:

Partiets kommunikationschef Nina Wadensjö säger att Sven-Eric Söder informerades om ­felaktigheterna först efter den 13 september.

Hon uppger sedan att det kan verka ”konstigt” att man lämnade in ansökan trots att man visste att den var felaktig, men att syftet hela tiden var att göra rätt.

Onsdag 12 oktober

  Förmiddag:

Håkan Juholt bekräftar Peter Cervins version. Men vill inte kommentera varför man ändå lämnade in en felaktig ansökan den 13 september.

Juholts advokat Hans Strandberg säger till TT:

– I samband med ansökan har det föranlett en fråga från Peter Cervin, som i något sammanhang ställer frågan: Ska hela ­beloppet betalas ut?

Juholt har sagt till Strandberg att han inte riktigt förstod ­frågan, men att han svarat att ”beloppet ska betalas ut som det alltid har gjort”.

Kontakten mellan Cervin och Juholt skedde efter det att den nya ansökan om hyresersättning lämnades in, enligt Hans Strandberg.

Sven-Eric Söder säger till TT att han först den 19 september fick veta att det inte stod rätt till med ersättningen.

– Då hade Håkan Juholt redan i god tro skickat in sin ansökan.

Juholts advokat säger att ­lägenhetens hyra omförhandlades på försommaren och att ­Juholt därför lämnat in de nya blanketterna.

– Då får han klart för sig att han möjligen har fått för mycket, säger Strandberg till TT.

Marianne Bjernbäck säger däremot att Juholt redan tidigare skickat in underlag om den nya hyran, som alltså redan var känd för riksdagsförvaltningen.

Hon säger också till Sydsvenskan att det inte finns några regler som säger att man måste dela hyreskostnaderna med en eventuell sambo. Men att det är ”underförstått” att riksdagen bara betalar ut ­ledamotens kostnad.

Enligt Bjernbäck har riks­dagen ingen juridisk möjlighet att ­kräva tillbaka beloppet från ­Juholt:

– Vi har helt enkelt inte någon grund att göra det, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM