Stefan Löfven: En svart dag för Sverige

avAnette Holmqvist, Olof Svensson

1 av 3
Statsminister Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) åker till Trollhättan med anledning av skolattacken.

Han beräknas vara på plats sent i eftermiddag.

– Det här är en svart dag för Sverige, säger han i en kommentar.

Skolattacken i Trollhättan har väckt bestörtning.

Statsminister Stefan Löfven skulle ha deltagit i riksdagens frågestund i eftermiddag men kastar om i sitt program och åker till Trollhättan redan i dag. Han väntas anlända tidigast halv fyra. Vilka han kommer att träffa under besöket är ännu inte klart.

I en kommentar på regeringens hemsida säger han:

– Det här är en svart dag för Sverige. Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu. Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommenterade nyligen händelsen på Twitter: "Det är med sorg och bestörtning jag har tagit emot beskedet om attacken mot skolan i Trollhättan. Mina tankar går till offren och deras familjer" skriver han.

Ministern: En attack mot hela Sverige

Utbildningsminister Gustav Fridolin skriver i en kommentar till TT:

"Det är med stor sorg vi tagit del av uppgifterna om det fruktansvärda som händer i Trollhättan i dag. Attacken har avbrutits av polis och vi får löpande information om händelseutvecklingen. Jag och regeringen vill uttrycka vårt djupaste deltagande med de drabbade, deras nära och alla de i Trollhättan som nu känner oro. Det här är inte en attack mot en enskild skola, utan mot hela Sverige. Många elever runt om i hela vårt land kommer nu behöva mötas i sin oro och sina frågor. Vi ska kunna ge våra barn en trygg skolmiljö."

Kinberg Batra: Avskyvärt

Moderatledaren Anna Kinberg Batra gjorde under eftermiddagen ett skriftligt uttalande:

"Sorgen är stor och våra tankar är med de drabbade och deras familjer. Flera har förlorat livet i ett avskyvärt våldsdåd på en av de platser där tryggheten är som viktigast – skolan. Nu är allas fokus att de berörda får stöd och hjälp."

Statsminister Stefan Löfven kastar om i sitt program och åker till Trollhättan redan i dag. Han väntas anlända sent i eftermiddag. Vilka han kommer att träffa under besöket är ännu inte klart.

"Sverige i chock"

Även kungen gjorde på eftermiddagen ett uttalande med anledning av skolattacken i Trollhättan.

”Sverige är i chock. Det är med stor bestörtning och sorg som jag och min familj har mottagit beskedet om händelserna i Trollhättan. Våra tankar går till de drabbade och anhöriga, till de offer som nu vårdas under kritiska förhållanden, samt till de elever och anställda på skolan som nu behöver allt stöd”, citeras han på kungahusets hemsida.

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

ARTIKELN HANDLAR OM