Kommunerna får vänta på pengar från Migrationsverket

Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Kommunernas kostnad för ensamkommande flyktingbarn stiger kraftigt.

Men de får vänta på kompensation från Migrationsverket, ibland i flera år.

– Det är orimligt att Migrationsverket släpar efter med sina betalningar så mycket som två och ett halvt år. För Malmös del handlar det om 160 miljoner kronor i uteblivna ersättningar, skriver Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i en debattartikel.

Aldrig förr har så många ensamkommande flyktingbarn kommit till Sverige som i dag, cirka 12000 väntas komma hit under året. Till Malmö, där trycket är allra hårdast, kommer 40 barn varje dag eller 280 barn i veckan.

Frågan har frestat på kommunens resurser rejält.

Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh skriver om situationen i en debattartikel som publiceras i Svenska Dagbladet. Hon beskriver att läget under sommaren har gått från "allvarligt" till "kritiskt".

Vill ha garanti från regeringen

Stjernfeldt Jammeh lyfter en rad problem.

Bland annat menar hon att Migrationsverket snabbt måste få ökade resurser, för att barn ska kunna placeras ut i kommuner snabbare och inte fastna i ankomstkommuner som till exempel Malmö.

"I dag klarar Migrationsverket inte av att registrera barnen i den takt de kommer in och det innebär att systemet havererar, eftersom barnen då inte kan anvisas vidare." framhåller hon.

Men Stjernfeldt Jammeh lägger också ett ekonomiskt perspektiv på frågan.

Hon menar att Malmö och andra ankomstkommuner måste få en statlig garanti om ersättning för sina kostnader.

"Regeringen måste försäkra Malmö och alla ­andra kommuner som i dag bär upp Sveriges mottagning av ensamkommande barn och unga full kompensation för sina kostnader. Det är orimligt att Malmö ska tvingas driva juridiska processer mot staten för att få ersättning" skriver hon.

Saknar 160 miljoner

Enligt kommunalrådet i Malmö dröjer det också många gånger lång tid innan staten, genom Migrationsverket, ersätter kommunerna där de redan i dag har rätt till pengar.

Ibland kan det ta så lång tid som 2,5 år innan pengarna sitter i kommunernas kassakista. Just nu ligger Malmö ute med 160 miljoner kronor för mottagandet, enligt Stjernfeldt Jammeh.

Men det är inte bara Malmö som lyfter frågan med ekonomisk ersättning till kommunerna.

Även Mölndal, en annan av landets främsta ankomstkommuner, brottas med samma problem. Frågan är dessutom livligt diskuterad inom Sveriges kommuner och landsting och det råd som särskilt hanterar frågorna om asylprocesser i kommunerna.

Inom kort väntas generaldirektörerna för samtliga berörda myndigheter sitta ner i ett krismöte, detta efter en uppmaning från Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Aftonbladet söker Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Publisert: