Första maj 2018

S vill höja pensionerna med upp till 600 kronor i månaden

Av: 

Anette Holmqvist

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

SÖDERTÄLJE. Socialdemokraterna går till val på att höja pensionerna för 1,2 miljoner pensionärer.

Förslaget ska ge upp till 600 kronor mer i plånboken varje månad.

– Det här är inte en fråga om snällhet, det är av respekt för er som har byggt landet, säger statsminister Stefan Löfven.

Kostnaden för att höja pensionerna med upp till 600 kronor i månaden för 1,2 miljoner äldre beräknas till fyra miljarder kronor.

Det meddelade Stefan Löfven på en pressträff på äldreboendet Heijdensköldska gården i Södertälje i dag.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

De som omfattas av reformen är exempelvis undersköterskor, förskollärare, lastbilsförare, maskinoperatörer och barnskötare.

– För de som har slitit länge, men ändå fått så lite, är vårt förslag höjd pension med 600 kronor i månaden. Efter skatt blir det 5 000 kronor mer på ett år, säger Stefan Löfven.

Satsningen ska genomföras så fort som möjligt efter valet.

Pensionsgruppen

Statsministern uppger att han ska försöka få enighet i den så kallade pensionsgruppen för förslaget. Där ingår alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Även om de andra partierna inte skulle ställa sig bakom förslaget kommer det att genomföras, menar Löfven. Han tänker sig då en lösning där man förändrar skatterna.

– Då får vi ta det på något annat sätt, säger Löfven.

I det kommande riksdagsvalet i höst är mer än var fjärde väljare 65 år eller äldre. Det väntas sätta prägel på den kommande valrörelsen.

Kan komma mer

Stefan Löfven utesluter inte att det kan bli fler satsningar till de äldre från Socialdemokraterna.

– Vi är det alternativ som står upp för att lön och pension ska beskattas lika, den skillnaden ska vara borta till 2020. Men det kan absolut komma annat också, säger han.

– Vi har en ekonomisk styrka nu, vi har vänt ett stort underskott till ett överskott under vår regeringstid. Vi ska använda det till att utveckla det största trygghetsprogrammet i modern tid i Sverige. Det innefattar naturligtvis både äldreomsorg, äldrevård, pensionärernas villkor men också sjukvård, skola och mer.

Under pressträffen talade Stefan Löfven mycket om otryggheten i landet och refererade till den socialdemokratiska politikern Gustav Möller. Socialdemokraternas paroll för första maj är ”Tillsammans för trygghet”.

– Jag är övertygad om att det som krävs för att vi ska skapa trygghet i vårt land är "det starka samhället". Nu har Sverige en mycket stark ekonomi, ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 16 år. Den andel människor som får stöd av samhället är den lägsta sedan 1981. Förra gången Sveriges statsskuld var lika låg som i dag var jag en fjunig 20-åring, säger Löfven.

M: Ska titta på förslaget

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att partierna får titta på förslaget i pensionsgruppen.

– Vi har länge tyckt att pensionerna ska höjas. Den som jobbat ett helt liv förtjänar en rimlig pension, vare sig man jobbat som undersköterska eller ingenjör. Alldeles för många har för låg pension i dag, säger hon.

Talar vid tretiden

Stefan Löfven fortsätter sitt första maj-firande med att tala på Norra Bantorget. Talet inleds vid 15.10, men dessförinnan ska Socialdemokraterna tåga från Humlegården med start klockan 14.

Stefan Löfven valdes till partiledare i januari 2012 och har sedan dess talat i Göteborg, 2012, Malmö, 2013, Stockholm, 2014, Sundsvall, 2015, Göteborg, 2016, och Malmö, 2017.


Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Första maj 2018

LÄS VIDARE

Så ska Sverige bli ett tryggare land

ÄMNEN I ARTIKELN

Första maj 2018

Första maj

Stefan Löfven

Stockholm

Södertälje

Socialdemokraterna