Pensionsskandalen runt Allra

Hemliga mejlen avslöjar Allra-vd:n: Avtalen måste förstöras

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Här är mejlen som visar hur Allra-topparna ville dölja 100-miljonersaffären med spararnas pengar – som gjorde dem stormrika.

Allra-vd:n Alexander Ernstberger ville ”förstöra avtalet efter att hela köpeskillingen erlagts till säljaren”, framgår det i mejlen.

– Det var nog inte tanken att något av de här avtalen skulle upptäckas, säger kammaråklagare Thomas Hertz till Aftonbladet.

Höga avgifter och dålig avkastning drabbade de 130 000 pensionssparare i bolaget Allra – samtidigt levde huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson lyxliv med Ferraribilar, hus i 50-miljonersklassen och en egen helikopter.

När de märkliga turerna som Allra-topparna gjort med Oak Capital började nystas upp ledde det till att bolaget polisanmäldes.

Affärerna handlade om att Ernstberger och Persson gjort en vinst på 100 miljoner när Oak Capital köpt in sig i deras bolag. Samma år betalade Allra (då Svensk Fondservice) cirka 430 miljoner kronor av spararnas pengar för värdepapper från två finansbolag – 170 miljoner gick till just Oak Capital som förmedlade köpet.

I våras slängde Pensionsmyndigheten ut Allras fonder ur PPM-systemet och under hösten häktades Alexander Ernstberger.

Ernstberger släpptes i november förra året, men rättegång väntas under året.

Avtalen daterades om

Nu har åklagaren släppt mejl som visar hur den spektakulära affären mellan Allra och Oak Capital gjordes upp.

Åklagare Thomas Hertz gör gällande att det i mejlväxlingen finns avtal som i efterhand har daterats fram i tiden för att sopa igen spåren.

– Det gäller avtalet om köp av aktier – det ingicks innan affären med värdepappersfonderna och med den affären som villkor. Det är det som kopplar det till att det kan vara ett mutbrott, säger Thomas Hertz, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Mejlväxlingen visar hur Alexander Ernstberger vill att avtalen skulle förstöras: ”Avtalet är ytterst konfidentiellt och vardera avtalspart förbinder sig till att förstöra avtalet efter att hela köpeskillingen erlagts till säljaren.”

– Alexander Ernstberger har som en dåre i medierna hävdat att: ”Oh nej, det finns ingen koppling mellan de här affärerna”. Men då är det en annan person som kommit på att ”attans, det här ser inte riktigt bra ut”, säger Thomas Hertz.

Mejlväxlingen visar också hur Ernstberger i en kommentar vill att avtalen skulle förstöras efter att affären var i hamn.

”Avtalet är ytterst konfidentiellt och vardera avtalspart förbinder sig till att förstöra avtalet efter att hela köpeskillingen erlagts till säljaren”, skriver Alexander Ernstberger i en kommentar.

”Skulle inte upptäckas”

– Det var nog inte tanken att något av de här avtalen skulle upptäckas. Alexander Ernstberger lägger till synpunkten att han förutsätter att avtalen förstörs efter att köpeskillingen har betalts. Det brukar inte jag göra med avtal som jag kanske måste driva i domstol, säger Thomas Hertz.

I går begärdes en annan av de inblandade i härvan, en före detta toppchef på Oak Capital, häktad i sin frånvaro misstänkt för mutbrott för att underlätta ett utlämnande.

Mannen tros befinna sig utomlands och har inte kunnat gripas av polisen. Han häktades i sin utevaro i november 2017 misstänkt för grovt penninghäleri.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Aftonbladet söker Alexander Ernstbergers advokat, Slobodan Jovicic, för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

LÄS VIDARE

Skandalen med pensionsbolaget Allra – detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Pensionsskandalen runt Allra

Allra

Alexander Ernstberger

PPM