Socialdemokraternas vallöfte: Inga särskilt utsatta områden i Sverige

Av: Adam Westin, Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

På Järvaveckan presenterade Socialdemokraterna en satsning på att minska segregationen.

– Målet är att vi inte ska ha några särskilt utsatta områden i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven.

S vill satsa på fler poliser, ökad jämlikhet i skolan och att rusta upp miljonprogrammen.

Det ska också bli olagligt att köpa svarta hyreskontrakt.

På Järvaveckans sista dag presenterade Socialdemokraterna att de går till val på att det inte ska finnas några särskilt utsatta områden i Sverige.

Polisen har pekat ut 23 områden som särskilt utsatta. De bedömer utifrån rättssäkerhet, polisens möjlighet att utföra sitt uppdrag, eventuella parallella samhällsstrukturer samt extremism, framförallt våldsbejakande islamistisk sådan.

1 av 7 | Foto: ANDREAS BARDELL

– Vi är fast beslutna att bryta den segregation som finns i landet. Målet är naturligtvis att vi ska inte ha några särskilt utsatta områden i Sverige. Det kommer ta tid, det är ett långsiktigt arbete, men redan nästa mandatperiod så ska vi se tydliga resultat, säger Stefan Löfven på en pressträff.

”Skärper straffen för 30 brott”

I Stockholms län finns fem särskilt utsatta områden, i Göteborgsområdet sju, i Malmö tre. Det finns även flera runt om i landet, som Araby, Gottsunda och Vivalla.

För att områdena inte ska vara särskilt utsatta längre lanserar Socialdemokraterna vad man kallar för det största trygghetsprogrammet i modern tid.

En miljard per år ska gå till att rusta upp miljonprogrammen, och 2,2 miljarder på att öka tryggheten och förbättra den sociala situationen.

– Bostadsområdena behöver rustas upp så det blir vackra och trygga bostadsområden. Till det behövs också ett samhällsstöd så att inte hyrorna åker iväg, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

”Viktigt att minnas Fattigsverige”

På kvällen var Stefan Löfven sista talare ut på Järvaveckan och pratade om Fattigsverige, då det i veckan var 100 år sedan fattigauktioner avskaffandes i Sverige.

–  Det är viktigt att komma ihåg den här resan från Fattigsverige. Då fanns grova, utbredda problem som sågs som självklara. Trångboddhet, arbetslöshet, brottslighet, ohälsa, missbruk. Men trångboddheten möttes med bostadsbyggande, arbetslösheten med utbildning och jobbskapande, brottsligheten med polisiära insatser, säger Stefan Löfven.

I satsningen mot segregation vill Socialdemokraterna också satsa på fler poliser.

– Vi skärper straffen för över 30 brott. Vi underlättar för kameraövervakning, ser till att gator och torg är trygga. Och vi socialdemokrater har nu också för framtiden lovat att vi vill anställa 10 000 till i Polismyndigheten fram till 2024, säger Stefan Löfven.

Vill komma åt bostadssegregationen

2,2 miljarder per år (från 2020) ska gå till att förbättra den sociala situationen i Sveriges utsatta områden. Där ingår tidiga insatser för barn och unga, satsningar på utbildning, ökad trygghet, ökad sysselsättning och insatser för att stärka demokratin.

Under nästa mandatperiod vill man även kriminalisera köp av svarta hyreskontrakt och skärpa lagen mot oskäliga andrahandshyror.

– Bostadssegregationen bidrar till en ond spiral av högre arbetslöshet, sämre studieresultat och lägre inkomster som biter sig fast i vissa bostadsområden, säger inrikesminister Morgan Johansson.

När ska vallöftet vara uppfyllt?

– Vi har inte satt ut någon bortre tidsgräns men vi säger att vi måste inledande en utveckling nu där vi successivt förbättrar förutsättningarna i de här områdena. Och de 3,2 miljarder som vi är beredda att sätta av från 2020 till detta, det är de största satsningarna mot segregering och gentemot de utsatta områdena som någon regering har genomfört, säger Morgan Johansson, inrikesminister.

Hatpredikanter ska utvisas

Stefan Löfven avslutade sitt tal på Järvafältet med att prata om radikalisering, och sa att Socialdemokraterna vill lagstifta så att det blir möjligt att utvisa utländska hatpredikanter.

– Din insats behövs. Slå larm, så fort du ser någon som riskerar att radikaliseras, eller om du befarar att någon lever i förtryck! Vittna, om du ser något brott begås. Stå upp, om du möter någon som vill agera moralpolis över andra, sa statsminister Stefan Löfven till publiken när han avrundade Järvaveckan.

Publicerad:

LÄS VIDARE