Språkrören duckar frågor om tjänstemannen

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Moderaterna kräver svar från Gustav Fridolin och Isabella Lövin angående Aftonbladets avslöjande.

– Det är viktigt att man går ut och berättar vad som har hänt och berättar vad man vet, säger hon.

Men MP-språkrören duckar alla frågor som rör MP-tjänstemannen.

1 av 4

Varken Isabella Lövin eller Gustav Fridolin vill kommentera något som rör MP-tjänstemannen som fick sluta på grund av att han utgjorde en säkerhetsrisk.

På tisdagseftermiddagen hade Miljöpartiets riksdagsgrupp möte, något som sker varje vecka. Gustav Fridolin var enligt uppgift till Aftonbladet där men syntes inte till när de övriga deltagarna lämnade möteslokalen i Gamla stan i Stockholm.

Just denna tisdag var även utrikesminister Margot Wallström inbjuden, enligt uppgift till Aftonbladet för att prata om säkerhet- och utrikespolitik. Hon ville däremot inte kommentera Aftonbladets uppgifter om MP-tjänstemannen när hon anlände strax innan klockan 16.

Isabella Lövin befinner sig på EU-möte i Bryssel och har via sin pressekreterare meddelat att hon inte uttala sig. Båda språkrören hänvisar i stället till MP:s kanslichef Anna Stenvinkel.

Tidigare i dag krävde Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, att företrädare för Miljöpartiet klargör vad de vet om MP-tjänstemannen.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt att vi har människor i Sveriges riksdag som arbetar och har ett tätt samröre med Ryssland och tydligen inte har helt rent mjöl i påsen, säger hon.

Hur ska miljöpartiet hantera detta?

– Det är viktigt att man går ut och berättar vad som har hänt och berättar vad man vet. Att ledande företrädare tar avstånd ifrån det.

Är säkerheten i riksdagen tillräcklig?

– Nu upptäcktes det här och jag hoppas det finns rutiner för att det ska vara omöjligt i princip. Men nu har vi sett två exempel, dels med Sverigedemokraterna, dels med Miljöpartiet. Det här är en metod som man använder i andra länder, för att komma åt demokratins yttersta företrädare, politiker och tjänstemän i synnerhet.

Riksdagsledamoten Roger Haddad (L) anser att säkerheten i riksdagen måste bli bättre.

– Det här visar återkommande att rutinerna måste ses över. Liberalerna krävde redan i höstas, när det var ett annat uppmärksammat fall, att riksdagsstyrelsen och säkerhetschefen skulle gå igenom säkerhetsrutinerna med de olika partikanslierna. 

Hur reagerar du när du hör de här uppgifterna om MP-tjänstemannen?

– Om uppgifterna stämmer är det ytterst allvarligt. Det måste granskas och undersökas.

Hur allvarligt är det för Miljöpartiet?

– Det måste Miljöpartiet svara på, säger Roger Haddad.

– Men generellt är det allvarligt att det inom Sveriges parlament kommer fram den här typen av uppgifter. Då måste varje parti reagera.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, har efter Aftonbladets avslöjande lämnat in en begäran hos talmannen om att en särskild diskussion kring ärendet skall hållas mellan riksdagspartiernas gruppledare.

– En fråga som jag finner särskilt intressant att få belyst är huruvida samtliga partier har samma strikta säkerhetsrutiner som vi inom SD sedan länge haft, när det gäller att låta Säpo göra en säkerhetsbedömning av alla tilltänkta anställda. Om så inte är fallet kommer jag att uppmana de aktuella gruppledarna att anamma våra rutiner, säger han i ett pressmeddelande.

Aftonbladet har sökt Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, men han avböjer, via sin pressekreterare, att kommentera.

Publicerad:

LÄS VIDARE