C-förslag: Förbjud snattare att gå in i butiker

SAMHÄLLE

Den som vid upprepade tillfällen stjäl eller stökar i butiker ska förbjudas återvända – via en ny typ av kontaktförbud.

Förslaget, vars mål är att skydda butiksägare, lanseras nu av Centerpartiet.

– Jag utesluter inte fängelsestraff för den som bryter mot sitt förbud, säger rättspolitiske talespersonen Johan Hedin (C).

1 av 2 | Foto: Thommy Tengborg/TT
Johan Hedin (C).

Den som som hotar eller trakasserar en annan människa kan i dag dömas till kontaktförbud, vilket innebär ett förbud mot att besöka, kontakta eller komma i närheten av offret.

Nu vill Centerpartiet bredda lagstiftningen för att skydda även företagare, framför allt butiksägare, som ofta drabbas av stölder och trakasserier. Det är partiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin som i dagarna lämnar in en motion till riksdagen i frågan.

Vill se tillträdesförbud

Han och hans parti vill att den som vid upprepade tillfällen har dömts för att ha stulit eller misskött sig i en butik ska kunna förbjudas att gå dit igen, och kunna dömas till ett så kallat tillfälligt tillträdesförbud.

– Jag har rest runt och pratat med mycket folk. Både branschorganisationen Företagarna men även mack- och butiksägare som berättar om sin verklighet. Deras trygghetssituation är inte tillständig. Många av dem lägger otroligt mycket tid på att hantera folk som inte kan sköta sig i deras butik, säger Johan Hedin.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Förbudet skulle, enligt honom, underlätta för en del butiksägare.

– Du behöver inte ertappa någon på bar gärning, det skulle vara otillåtet att bara gå in i butiken. Då kan ägaren ringa polisen. Men det måste naturligtvis föregås av en domstolsprövning så att det här sker på ett rättssäkert sätt. Och det kan finnas undantag om man bor på en mindre ort och det bara finns en butik som man kan handla mat i.

Utesluter inte fängelsestraff

Hedin vill se ett hårt straff för den som bryter mot förbudet.

– Jag har inte satt ned foten och det får väl utredas, så att man har en lämplig proportionalitet. Men jag utesluter inte fängelsestraff i straffskalan.

Exakt hur en lagändring skulle se ut är Hedin i dag inte på det klara med.

– Det kommer behövas någon typ av lagändring. Men det finns liknande lagstiftning som man kan använda som förebild och som möjligen också går att koppla till samma utvidgade lagrum. Det finns ett kontaktförbud men även som det kallas för utvidgad kontaktförbud. Jag ser en framkomlig väg på det hållet.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel är positiva till idén. Man har länge drivit från om ett tillträdesförbud, berättar säkrehetschef Per Geijer.

– Vi tycker naturligtvis att det är nödvändigt att personer som regelbundet utsätter butikerna och dess personal för brott i form av trakasserier, hot och stölder faktiskt kan hindras från att besöka. Det är rimligt att en person som regelbundet besöker en butik och stökar kan bli hindrad att gå dit. Sedan ska man naturligtvis utforma det på ett bra och rättssäkert sätt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM