DO, Diskrimineringsombudsmannen

Gymnasieelev: ”Killar tafsar och ropar hora efter en – varje dag”

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Sextrakasserier varje dag, killar som skriker hora och tafsar.

Så beskriver en gymnasietjej en vanlig skoldag.

– Jag var så himla rädd och otrygg, berättar hon i en anmälan till DO.

Eleven går på en skola i Stockholms län och vittnar om att de sexuella trakasserierna har pågått sedan hon började gymnasiet.

”Det händer varje dag. Alltifrån att vissla, ta på rumpan, titta väldigt intensivt och säga saker som ”hora”, ”bitch”. Jag vill vara noga med att ALLA tjejer jag pratar med upplever samma eller liknande saker väldigt ofta” skriver hon i en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Skrattade högt

Personalen på skolan tar inte tjejernas berättelse på allvar, skriver hon. Tvärtom vittnar hon om att personalen avfärdat dem och till och med skrattat när de berättat om vad de utsatts för.

Vid ett tillfälle sa hon och en kompis ifrån till några killar. Då uppstod bråk.

”Lärare kom till slut emellan oss, men killen försökte allt han kunde komma emellan för att slå oss båda två. När vi lugnat ner oss kommer hans kompis, petar på våra axlar och säger ”lilla flicka, ”hora”, ”bitch”.

Gick hem från skolan

Eleven skriver i sin anmälan att hon ofta går till rektorn och kuratorn. Minst en gång i veckan pratar hon med någon lärare om situationen. Trots det upplever hon inte att det tas på allvar. Hennes pappa har också varit i kontakt med skolan och träffat rektorn.

”Under samtalet satt vår rektor och sa att det är en väldigt trygg miljö här för oss tjejer. Vilket även min pappa nästan skrattade åt”.

Situationen på skolan har fått henne att må mycket dåligt. Speciellt efter händelsen med saltkaret.

”Efter samtal med rektorn beslutade jag tillsammans med min pappa att gå hem, då jag var så himla rädd och otrygg”, skriver hon i anmälan.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Kraftig ökning av anmälda sexofredanden i skolan

ÄMNEN I ARTIKELN

DO, Diskrimineringsombudsmannen

Sexuella övergrepp