Löfven: Vi är öppna för samtal om Arbetsförmedlingen

Januaripartierna ska gå genom Vänsterpartiets krav och hotet mot Eva Nordmark (S) i helgen.

Stefan Löfven menar att regeringen är ”öppen för samtal” om Arbetsförmedlingen.

Nyamko Sabuni (L) är beredd att diskutera – men vägrar ge V inflytande.

Beskedet att Vänsterpartiet väcker misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), och får stöd av övriga oppositionen, har skakat om januaripartierna, S/MP-regeringen samt Centerpartiet och Liberalerna.

Löfven öppnar för samtal

Statsminister Stefan Löfven (S) menar att det är ”anmärkningsvärt” att Vänsterpartiet går samman med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att fälla en socialdemokratisk minister.

Löfven säger vidare att regeringen arbetar med reformeringen av Arbetsförmedlingen, vilket man är beredd att samtala om.

– I det arbetet är vi öppna för samtal. Nästa steg för mig är att partierna som står bakom Januariavtalet nu diskuterar hur vi går vidare utifrån den uppkomna situationen, säger Löfven.

L: Behöver diskutera

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni menar att hennes parti kan hörsamma en del av de krav som riktats från oppositionen.

Det handlar bland annat om tidsaspekten i fråga om förändringen av Arbetsförmedlingen, men också upphandlingen av privata tjänster till systemet.

– Det är frågor vi behöver diskutera. Det viktigaste är att vi landar i ett system som upprätthåller en god kvalitet och som säkrar att de arbetssökande får så bra stöd och hjälp som möjligt, säger hon.

Sabuni: Inga förhandlingar med V

Sabuni nämner gång på gång att L är beredda att titta på de krav som M och KD lyft. Hon nämner dock inte Vänsterpartiet.

På en fråga om varför hon gör så säger hon att V ”inte vill reformera Arbetsförmedlingen”, något som övriga partier anser är nödvändigt.

Nyamko Sabuni menar också att V inte kommer att få något inflytande, det är något som hennes parti kommer motsätta sig.

– Vänsterpartiet kommer inte att förhandla med några januaripartier, säger hon.

C: Sakfrågan viktigast

Centerpartiets Anders W Jonsson, gruppledare och vikarierande partiledare under Annie Lööfs föräldraledighet, poängterar att det är själva sakfrågan är viktigast för hans parti.

– Att bara fem procent av de arbetslösa får jobb via Arbetsförmedlingen och att arbetsgivare inte får hjälp att hitta folk. Vi är därför helt inställda på att fortsätta arbetet med liberala reformer som vårt land behöver, säger han.

Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.
Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.

Därefter tillägger L-ledaren att det inte är V som kommer att avgöra framtiden för Eva Nordmark.

– Det är M och KD, säger hon och syftar på att V måste få hjälp av ledamöter från andra partier för att få genom sitt krav.

Modellen för reformeringen av Arbetsförmedlingen har främst drivits fram av Centerpartiet. Enligt Sabuni ska eventuella förändringar diskuteras mellan januaripartierna i helgen.

Publisert:

LÄS VIDARE