Intern kritik mot M-ledaren efter Hanif Bali-bråket

Moderaterna petade Hanif Bali från hans sista uppdrag i riksdagen efter ett krismöte.

Inom partiet finns kritiska röster som anser att Ulf Kristersson skulle agerat betydligt hårdare.

Ex-minister Anders Borg anser dock att det är dags att ”vända blad och gå vidare”.

Riksdagsledamoten Hanif Balis angrepp på Carl Bildt fick bägaren att rinna över för Moderaterna. Kort efter att Aftonbladet, och andra medier, skrev om Balis inlägg gick M-ledaren ut och kallade riksdagsledamotens beteende för oacceptabelt.

Efter ett extrainsatt möte med riksdagsgruppen meddelade Moderaterna att Bali petas från sina två suppleantuppdrag i riksdagens utskott.

Enligt en källa med insyn finns det en matthet gällande Hanif Bali i partiet och partiledningen.

– Folk som stod i valstugorna under valrörelsen fick alltid frågor om honom. Ulf Kristersson har fått prata Bali, Bali, Bali istället för vår politik. Även under sommaren inträffade flera incidenter som handlade om Bali. Till slut verkar det ha brustit, säger källan.

Rädd för intern strid

Samtidigt uppger källor inom Moderaterna att det finns kritiska röster om att Ulf Kristersson och partiledningen har varit alldeles för slapphänta. Att de skulle agerat betydligt tidigare och mycket hårdare för att få stopp på Bali.

Att Ulf Kristersson inte agerar hårdare beror enligt en uppgiftslämnare på att han är rädd för att det skulle leda till en djup intern strid. Hanif Bali har en stor följarskara på Twitter, men också folk i paritet som håller honom om ryggen. Det handlar om politiker i Stockholms stad, landsting och i riksdagen.

En annan källa menar att M-ledaren gjorde vad han kunde.

– De kunde inte göra mer än att ta ifrån honom uppdragen. Om han ska uteslutas är det Stockholms läns beslut, säger källan. 

Ledningen för Moderaterna i Stockholms län skrev i ett pressmeddelande i går att de stödjer riksdagsgruppens beslut om att ta ifrån Bali hans utskottsplatser, någon eventuell uteslutning nämndes dock inte.

Anders Borg: Partiet borde nöja sig med en ursäkt

Den enda ledamoten i den moderata riksdagsgruppen som öppet protesterade mot att ta ifrån Bali hans uppdrag var Fredrik Schulte. I ett inlägg på Facebook skriver han att M borde anamma Balis tydlighet och klarspråk för att vinna tillbaka röster från Sverigedemokraterna.

”Hanif är en av få politiker som verkligen formulerar en kraftfull samhällskritik och kritik mot vänstern. Framförallt är han en av få som gör det med trovärdighet.”

Tidigare finansminister Anders Borg säger till Di TV att Hanif Balis agerande var dumt. Men partiet borde nöja sig nu när han har bett om ursäkt.

– De får göra som kungen och vända blad och gå vidare, säger han till kanalen.


PODD: Vad händer nu med Hanif Bali?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin om de senaste turerna kring Hanif Bali – och om vad som kommer att hända nu.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert: