Almedalen 2019

LRF: Avtal kan ge mer antibiotikakött i affärer

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Svensk matproduktion hotas av Europas avtal med Sydamerika – som regeringen står bakom.

Det menar Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som befarar mer dåligt kött och kyckling i affärerna.

– Man borde ha ställt hårdare krav på att det som kommer hit verkligen lever upp till de krav vi har i Europa, säger ordföranden Palle Borgström.

Centerpartiets Annie Lööf, som talar i Almedalen i dag, gick till EU-val på att minska antibiotikaanvändningen i djurhållning och mat globalt.

Frågan har de senaste dagarna fått ny aktualitet.

Det hänger ihop med det nya handelsavtal, kallat Mercosur, som EU är på väg att ingå med sydamerikanska Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay och som ska öka handeln mellan länderna.

Tusentals ton kött

Europas bönder har reagerat negativt på det som hittills kommit ut och även svenska LRF är skeptiskt.

Avtalet innebär bland annat att en rad sydamerikanska varor kommer att bli billigare i Europa, till exempel nötkött, kyckling, ägg, socker, ris och snabbkaffe. Men det öppnar också för ytterligare 99 000 ton nötkött och 180 000 ton kyckling från Sydamerika i europeiska affärer.

Bönderna befarar att detta kan öka risken för import av sämre mat och antibiotika i köttet.

– Vi är i grunden för att Europa har bra avtal med resten av världen, vi är inte protektionistiska på det viset. Men jag tycker man borde ha ställt hårdare krav på att den produktion som kommer hit verkligen lever upp till de krav vi har i Europa, säger Palle Borgström, LRF:s ordförande.

Enligt LRF räcker det inte att, som i avtalet, framför allt reglera att beslutade gränsvärden inte ska kunna överskridas i till exempel kött och kyckling.

– Det kan fortfarande vara producerat med mycket antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte, vilket vi inte använder i Sverige och i väldigt liten grad i Europa.

”Skickar konstiga signaler”

I Frankrike gick regeringen till attack mot avtalet och uppmanade EU-länderna att säga nej, främst av klimatskäl. Men den svenska regeringen är positiv.

Enligt Palle Borgström skickar det konstiga signaler till de svenska bönderna och deras europeiska kamrater.

– Man säger en sak och gör en annan. Man har höga förväntningar och krav på jordbruket här att det ska ställa om och bli mera klimatsmart, samtidigt så vad gäller Mercosur-avtalet säljer man till viss del ut jordbruket och utsätter det för konkurrens från sydamerikanska produkter som är producerade på ett sätt som hade varit emot lagstiftningen i Europa. 

Gynnar bilindustrin

Enligt LRF har EU:s förhandlare haft andra näringar än jordbruket i fokus.

– Hela Mercosur-avtalet går ut på att skaffa fördelar för andra branscher i Europa. Bilindustrin, bildelar, läkemedel och kemikalieindustrin är de som har störst nytta av det här avtalet. En eftergift man har fått göra är att öppna upp för jordbruksprodukter från Sydamerika, säger Borgström.

LRF befarar att det nya avtalet kan lägga ännu större tyngd på redan pressade svenska bönder och i förlängningen hota den inhemska matproduktionen. Man ser också med oro på signalerna om att EU:s jordbruksbudget ska minskas, vilket Sverige står bakom. Många har enligt LRF svårt att nå lönsamhet och förra sommarens torka har ytterligare försvårat läget.

Sverige står bakom EU

Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) är dock inte oroad över vilka effekter avtalet kan få. Hon menar att Sverige står bakom EU-kommissionen och hon berömmer svenska kommissionären Cecilia Malmström som förhandlat fram avtalet.

Enligt Linde förekommer många missuppfattningar i frågan.

– Det låter som att det kommer att välla in dåligt kött i Europa. Men så är det inte.

Linde menar att produkter som ska säljas i Europa måste klara EU:s krav, så också köttet. Hon framhåller dessutom att det öppnar för nya möjligheter att exportera till det som blir världens största handelsområde och att avtalet även är bra för klimatet, då det reglerar att Brasilien måste stå kvar bakom Parisavtalet som man tidigare hotat att lämna.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lööfs hårda ord om ledartexten: Klankar ner på butiksinnehavare

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2019

Lantbruk

Djurskydd

Lantbrukarnas riksförbund

Mercosur