Politik

V och KD gör gemensamt utspel: ”Ovanlig konstellation”

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet lägger fram ett gemensamt förslag för att minska penningtvätt.

–Just när det gäller banktillsyn är det bra om vi kan enas mellan höger och vänster, säger Jakob Forssmed (KD).

Initiativet döms dock ut som ett sätt för KD att nästa gång vända sig till Sverigedemokraterna.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet kommer i dag att lägga ett så kallat utskottsinitiativ i Finansutskottet. Partierna vill att regeringen tillsätter en utredning i syfte att stoppa penningtvätt i svenska banker. Penningtvätt har varit uppmärksammat den senaste tiden, inte minst efter skandalerna i Swedbank.

De ekonomiskpolitiska talespersonerna Jakob Forssmed (KD) och Ulla Andersson (V) presenterade initiativet under en kort pressträff i riksdagen.

V kontaktade KD

Att V och KD går ihop om ett gemensamt förslag tillhör inte det vanligaste i svensk politik.

– Jag kontaktade Jakob Forssmed för att höra om vi kunde göra ett gemensamt politiskt utskottsinitiativ, eftersom vi hade likvärdiga politiska förslag, säger Ulla Andersson.

Hur tror du att väljarna uppfattar att ni gör detta ihop?

– Jag tror att väljarna vill se ett krafttag mot penningtvätt. Man förväntar sig att politiken ska agera.

Jakob Forssmed anser att regeringen gör för lite för att motverka penningtvätt. Om initiativet blir verklighet skulle Finansinspektionen (Fi), som är en statlig myndighet med ansvar att övervaka finansmarknaden, få större muskler. Myndigheten ska bland annat kunna ingripa snabbare med sanktioner mot banker som inte sköter sig.

Kritiken: För att kunna närma sig SD

KD tog nyligen beslut om att kunna förhandla med alla riksdagspartier, inklusive V och SD. Johan Pehrson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, dömer ut dagens initiativ som ett sätt för KD att nästa gång närma sig SD.

– Att man som kristdemokrat plötsligt börjar samarbeta om bankfrågor med Vänsterpartiet, som vill nationalisera alla banker, det är inte så trovärdigt. För mig är det uppenbart att man tar ytterkant vänster för att sedan kunna ta ytterkant höger.

”Vi tycker väldigt olika”

Forssmed förnekar att det skulle vara syftet:

– Nej, så har inte jag resonerat, jag har svarat på en förfrågan från Vänsterparitet. Jag tyckte det var rimligt att göra det givet problemen som finns med banksektorn.

Kan vi vänta oss fler sådana här gemensamma initiativ framöver?

– Jag tror inte ni ska ställa en veckovis klocka på sådana här initiativ. Men man kan inte utesluta det. Vi tycker olika om väldigt mycket, de tillfällena vi tycker olika kommer dominera kraftfullt över de vi tycker lika.

Finansutskottet sammanträder under tisdagen.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

EU-valet: Alla datum att hålla koll på

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Vänsterpartiet

Kristdemokraterna