EU-valet 2019

Kristerssons extremistattack på Löfven

Av: 

Anette Holmqvist

Olof Svensson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gick till stenhård attack på statsministern.

Han menade att Stefan Löfven blundar för antisemitism i sitt eget parti.

– På första maj skanderade SSU i Malmö ”Krossa sionismen”. Det märkte inte Stefan Löfven. När tar du itu med extremismen i ditt eget parti? säger Kristersson.

Attacken i riksdagens talarstol kom i samband med EU-debatten.

Ulf Kristersson tog upp situationen i Malmö där personer inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU har skanderat ”krossa sionismen” på första maj och berättelser från judiska företrädare om hur de förföljs här i Sverige.

Han menade att Stefan Löfven gärna kritiserar extremism i Europa, men blundar för det som sker i hans eget parti i Sverige.

Noll tolerans

Stefan Löfvens svar blev:

– I socialdemokratin finns noll tolerans mot antisemitism.

Han menade att det har betydelse också vad som sker utanför Sveriges gränser.

– Nu har vi en debatt om EU-valet Kristersson, då duger det inte att samarbeta med partier i Europa som inte delar uppfattningen om alla människors lika värde. 

”Krupit för islamismen”

Även Jimmie Åkesson (SD) attackerade Löfven på samma tema och anklagade Socialdemokraterna för att genom historien ha ”krupit för islamismen och kommunismen”.

Detta fick Löfven att tända till rejält.

– Du Jimmie Åkesson är fullständigt diskvalificerad för att ta en sådan här diskussion. Ni står inte upp för alla människors lika värde. Ni hyllar högerextremister runt om i Europa och vill ansluta er till dem. Bevare oss väl.

Även Ebba Busch Thor (KD) efterlyste svar från Löfven om hur han tänker ta itu med problemen i hans eget parti.

– Vad kommer att ske med de strömningar inom delar av S som bejakar antisemitism och ger grogrund för judehat?

”Pekar finger åt andra”

I en intervju efter replikskiftet menade Kristersson att det är ”anmärkningsvärt” att Stefan Löfven är ”otydlig om Socialdemokraternas uppfattning om antisemitism”.

– Jag misstror inte Löfven personligen, men hans ledarskap svajar. När socialdemokrater i Malmö gång på gång uttrycker sig på ett sådant sätt så att det inte går att tolka som något annat än antisemitism, då ägnar sig statsministern åt att varna för högern. Då har man fokus på fel saker. Han borde rensa i sitt eget hus innan han pekar finger åt andra. 

Rådström Baastad hanterar

Stefan Löfven sa på en pressträff efter debatten att partisekreteraren Lena Rådström Baastad och SSU:s ordförande Philip Botström har varit i kontakt med SSU i Malmö och deklarerat att det är ett helt oacceptabelt beteende.

– De har sagt att ni måste visa på riktigt att ni står upp för våra värderingar, säger Löfven.

En följd efter detta samtal ska bland annat ha blivit att SSU tagit kontakt med bland annat judiska församlingen om ett gemensamt arbete mot antisemitism.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Fotnot: SSU i Malmö och Skåne har, genom ordföranden Electa Ververidis, tagit avstånd från det som skanderades på första maj. I ett uttalande säger Ververidis:

– SSU Skåne vill återigen uttrycka att vi är ledsna över att många har tagit illa vid sig av den ramsa vi sjungit med helt andra intentioner än att ifrågasätta Israels rätt att existera. Det var inte vår mening och har aldrig varit vår uppfattning.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

Kristina Winberg slog larm om Lundgren – petades

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Partiledardebatt

Riksdagen

Stefan Löfven

Ulf Kristersson

SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Antisemitism